štvrtok, 28 september 2017 16:58

Medzinárodný festival Ars Antiqua Europae In Via Gothica má za sebou úspešný 16-ty ročník Doporučený

Napísal(a) Mária Hlaváčová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V dňoch od 22. - 25.9. 2017 sa konal ďalší ročník medzinárodnej prehliadky historickej hudby na Gotickej ceste. Počas štyroch dní účinkovali umelci zo Slovenska, ale aj zahraničia na vybraných miestach, ktoré už tradične navštevuje tento festival. Dramaturgia festivalu vystriedala koncerty tradičných zoskupení, využívajúce repliky historických nástrojov, no diváci mohli tohto roku zažiť aj spojenie starého gotického priestoru so súčasnou hudbou, ktoré sa tešilo mimoriadnemu úspechu.

gos 1 DSC 0083 „Festival sme otvorili v Katedrále Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave. Pozvanie do Rožňavy prijali poľské flautové profesionálky, ktoré koncertujú pod menom Bianco Fiore a pochádzajú z Krakova. V ich programe zazneli skladby zo 16. storočia od Cesare Negri, Vincenza Ruffa, Johna Jenkinsa a iných. Zaujímavosťou boli zobcové flauty, ktoré sme mali možnosť počuť a vidieť, tu hráčky využívali soprán, alt, tenor a basset flauty. Kolektív bol jediný v tejto zostave, ktorý festival počas svojej histórie hostil,“ hodnotí Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

gos 2 DSC 0337V sobotu sa diváckej verejnosti predstavil mužský spevácky zbor Sama Daxnera z blízkeho Tisovca. Tohto roku dali organizátori príležitosť aj amatérskemu zoskupeniu, ktoré oslávilo neuveriteľných 140 rokov svojej existencie. Nie náhodou bolo vybraté miesto koncertu dedinka Čečejovce, ktorá taktiež tohto roku oslavuje 700 rokov od svojho vzniku. V reformovanom kostole sa predstavila aj sólistka speváčka Marta Svobodová.

gos 4 DSC 0449.JPV nedeľu 24.9. o 12.00 koncertovali umelci z Bratislavy a rodák z Rožňavy na Medzinárodnom workshope paličkovanej čipky v Dome tradičnej kultúry Rožňava. „V rámci festivalu Ars Antiqua Europae in Via Gothica, každoročne organizujeme menší koncert pre Rožňavčanov a účastníkov tohto podujatia. Následne sa Lucia Harvanová, Roman Rusňák a Maroš Klátik presunuli do Letohrádku v Markušovciach, kde sa predstavili s koncertom Jesenné komorné kreácie. Na tomto festivale hádam po prvýkrát vo svojej histórii zazneli diela od Dmitrija Šostakoviča, ktoré zanechali v divákoch veľmi silné zážitky,“ pokračuje Mária Hlaváčová.

gos 5 14 11Slávnostné ukončenie festivalu sa konalo v pondelok v Evanjelickom kostole v Štítniku, kde o 18.00 hodine moderátori festivalu Zuzana Bobríková a Juraj Genčanský otvorili záverečný koncert slovami o miestnom patrónovi Štefanovi Četnekym a jeho modernom zmýšľaní. Touto myšlienkou premostili k umelcom, ktorí si pre hostí pripravili netradičný projekt pre tento festival. Michal Červienka Trio si pre koncert vybrali súčasného skladateľa Richarda Galliana, ktorý do svojich skladieb vnáša prvky jazzu. Záverečný koncert zožal veľký úspech, po ktorom riaditeľka Gemerského osvetového strediska Helena Novotná, naznačila zmenu dramaturgie tohto festivalu do budúcich rokov. 
Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Mgr. Mária Hlaváčová

 

Čítať 1566 krát Naposledy zmenené streda, 04 október 2017 09:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!