pondelok, 04 december 2017 22:21

Zaujal nás projekt obnovy historického kina v Železníku Doporučený

Napísal(a) HPS
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)
Pohľad na priestor pri budove kina v Železníku po úpravách. Pohľad na priestor pri budove kina v Železníku po úpravách. Foto: Skyrté poklady Slovenska

V roku 2017 sa naše občianske združenie Skryté poklady Slovenska výrazne zameralo na aktivity smerujúce ku skrášleniu okolia a celkovej obnove budovy historického kina v obci Železník (v bývalom okrese Sirk), ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Na jar sme podali žiadosť cez grantový program Nadácie Orange na úpravu okolia budovy. Za päť mesiacov sa nám podarilo uskutočniť viacero úprav, ktorými sme sa snažili sprístupniť objekt a jeho okolie širokej verejnosti a turistom.

V rámci viacerých brigád počas roka sa nám a ďalším viac ako 20 dobrovoľníkom podarilo urobiť veľa viditeľných zmien.

Upratali sme celé okolie od odpadkov a rôznych stavebných materiálov. Portál banskej štôlne Ladislav sme vytiahli zo svahu predovšetkým odstránením zosunutej pôdy, vyklčovaním agátov a iných drevín, vyčistením spár v opornom múre a vyčistením odtokových žľabov.

Vytýčili a vybudovali sme chodníky ku vchodu do kina a k portálu banskej štôlne. Na budove sme zatreli graffiti, za budovou sme sa pustili do dobudovania oddychovej zóny. Umiestnili sme tam nové lavičky, stôl a zábradlie. Celý priestor sme vysypali kameňom.

Umiestnili sme dve infotabule, jednu pri budove a druhú pri portáli banskej štôlne. Budú informovať turistov, ktorí prechádzajú okolo po turistickej značke o významnej histórii tohto miesta. Tiež sa budú môcť pokochať krásnym výhľadom od budovy kina. Jednu staršiu lavičku sa nám podarilo premiestniť k jednej z infotabúľ.

zel A 001 zel A 002 zel A 005 zel A 006
 Bočná strana budovy pred   a po úpravách  Pohľad na priestor pri budove pred  a po úpravách
zel B 009 zel B 012 zel B 013 1 zel B 015
 Priestor za budovou pred   po úpravách  Pohľad na priestor oddychovej zóny pred   a po úpravách

Veríme, že tento náš prvý projekt je len začiatkom a prvým krokom k obnove celej národnej kultúrnej pamiatky. Zároveň sa chceme poďakovať všetkým, ktorí akokoľvek pomohli v priebehu projektu, predovšetkým obci Sirk a Baníckemu múzeu v Rožňave. Viac informácií o Železníku, jeho histórii ako aj o priebehu nášho projektu nájdete na podstránke: http://pokladyslovenska.sk/zeleznik

Ing. Ladislav Bene, predseda OZ

Skryté poklady Slovenska

 

Čítať 1612 krát Naposledy zmenené sobota, 09 december 2017 00:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!