pondelok, 12 február 2018 16:46

Na Maska bále v Honciach vítali obyvateľov svojej obce a tešili sa aj z účasti priateľov z blízkeho okolia

Napísal(a) Mária Lukáčová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Fašiangy, fašiangy, čas zábav a veselenia sa. Spev, tanec, dobré jedlo. Práve takto sme sa my organizátori MO Matice slovenskej a Folklórnej skupiny Genšenky v Honciach snažili pripraviť 10. februára 2018 pre svojich priateľov. Vítali sme obyvateľov našej obce a tešili sme sa aj z účasti priateľov z blízkeho okolia. Naši predkovia ťažko pracovali na roliach, okolo dobytka, pozdejšie popri gazdovaní aj v iných zamestnaniach. Pracovali ako baníci, povozníci, honci, uhliari…, ale počas fašiangov si nenechali ujsť príležitosť zabaviť sa, pošpásovať, či posilniť sa dobrým výdatným jedlom. Rozhodli sme sa oprášiť zabudnutú tradíciu maškarných bálov, ktoré sa v našej obci tešili veľkej obľube.

Niekoľko desiatok masiek vtipnými vinšovačkami a veselými piesňami za doprovodu akordeónu a huslí pobavili prítomných hostí. Fašiangové šišky, koláče či dobrá kapustnica pošteklila naše žalúdky. Zábava pokračovala vo vysokom tempe za doprovodu Ľudovej hudby Mariána Molnára-Drienka. Touto cestou chcem poďakovať štedrým darcom, ktorí prispeli k zdarnému priebehu veselice.
Verím, že zúčastnení neľutovali čas ani námahu na prípravu masiek. Veselá, družná atmosféra, spev a tanec boli pre nás balzamom na dušu. Aj v pochmúrnom zimnom počasí naša duša pookriala a ľudia mali k sebe blízko. Nech nastane akékoľvek obdobie technických vymožeností, nič nenahradí to, keď sa človek s človekom osobne stretne a obohatí svoj život o situácie prinášajúce radosť.


Mária Lukáčová, vedúca FSk Genšenky

 

Čítať 2461 krát Naposledy zmenené pondelok, 12 február 2018 18:09

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!