štvrtok, 12 apríl 2018 19:50

Ernest Hauser – Obchodník. Spomienková kniha so zaujímavým svedectvom osudu človeka a jeho životných peripetií Doporučený

Napísal(a) Lucia Oravec Koreňová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Spomienková kniha Ernesta Hausera je zaujímavým svedectvom osudu človeka a jeho životných peripetií. Kniha zachytáva smutný životný príbeh obchodníka, autorovho otca, Vojtecha Hausera, ktorého prezývali Apík. Ten si svoje dôležité životné udalosti viedol formou zápiskov. Je podobný mnohým iným, ktorí už takúto výpoveď o bezpráví nevypovedia. Poukazuje na rôzne formy postihov, ktoré boli bežné, keď sa niekto stal „nespoľahlivým“ občanom. Kniha opisuje viaceré životné zlomy autorovho otca – príchod do Banskej Štiavnice, prácu v obchode, až po budovanie kariéry, založenie si rodiny, hospodársku krízu, židovskú otázku, partizánsku vojnu, ústup Nemcov, znárodnenie, zatknutie, vyšetrovanie, väznenie, a tiež vysťahovanie rodiny.

Jeho osobné zápisky sú pohľadom na mikrosvet malého obchodníka a život v meste, ktorý je ovplyvnený dejinnými udalosťami. Kniha je doplnená bohatou obrazovou prílohou. Publikáciu je možné zakúpiť v Turistickom informačnom centre v Revúcej. 

Lucia Oravec Koreňová

haus Obrázok Fotor 1           haus Obrázok 2 Fotor 1
Čítať 1496 krát Naposledy zmenené utorok, 17 apríl 2018 09:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!