piatok, 20 apríl 2018 11:58

Vernisáž výstavy fotografií Ing. Dušana Sekerku „Z piatich kontinentov“ v Mestskom múzeu v Jelšave

Napísal(a) Mgr. Adam Slovák
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Na jar všetci intenzívnejšie vnímame okolitý svet - prebúdzajúcu sa prírodu.  Apríl je mesiac lesov, v apríli je Svetový deň Zeme. Preto sme  v tomto čase zaradili do kalendára  našich podujatí výstavu ,,Z piatich  svetadielov“, ktorá očami fotografa priblíži vzácne prírodné zákutia našej zemegule a kultúrne skvosty našich predkov.  Mestské múzeum Jelšava Vás pozýva na vernisáž výstavy Ing. Dušana Sekerku „Z piatich kontinentov“, ktorá sa bude konať vo štvrtok 26. apríla 2018 so začiatkom o 16.30 hod. v priestoroch mestského múzea. Výstava následne potrvá od 27. apríla 2018 až do odvolania.  

Ing. Dušan Sekerka

Autor výstavy, rodák z Ratkovského Bystrého, prežil väčšinu svojho života v Revúcej. Navštevoval gymnázium v Revúcej a vyštudoval Vysokú školu lesnícku a drevársku vo Zvolene,

ktorú ukončil v roku 1964. Pracoval pre štátne lesy v stavebnom a lesomeliorizačnom závode v Revúcej. Dodnes je pracovne činný. Má viacero záľub: včelárstvo, turistiku a cestovanie. Lásku k prírode cítiť z každej jeho fotografie.   

Už popri štúdiu na vysokej škole aj počas vojenskej služby prispieval svojimi fotkami a textami do rôznych časopisov. Svojmu koníčku sa intenzívne začal venovať v roku 1962. Vo fotografických celoštátnych súťažiach, do ktorých sa začal zapájať od roku 1963, získal viacero cien, plakiet, diplomov aj čestných uznaní. Za vyhratú fotografickú súťaž dvakrát cestoval do zahraničia. 

Každú svoju cestu do zahraničia navždy zhmotnil v podobe kníh a dokumentárnych filmov. Spomedzi miest, ktoré doteraz navštívil, mu najviac učarovali Nový Zéland, Tibet, Himaláje a národné parky v USA. Fotografický materiál „Po stopách Jána Amosa Komenského“ spracoval pre UNESCO. Diplom a plaketu za úspešnú tvorivú činnosť obdržal v roku 1974. Jeho fotografie mali možnosť vidieť v rámci kolekcií spolu s inými autormi v Poľsku, Anglicku, Bulharsku, Španielsku, Juhoslávii, NDR a Brazílii. Fotografie mal publikované vo viacerých knihách, časopisoch, kalendároch i na pohľadniciach. 

V súčasnosti už síce neposiela svoje fotografie do súťaží, no fotografovať neprestal. Preto máme možnosť pozrieť si aktuálnu výstavu fotografií pod názvom „Z PIATICH KONTINENTOV“.

 Mgr. Adam Slovák

 

Čítať 1315 krát Naposledy zmenené piatok, 20 apríl 2018 17:44

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!