sobota, 28 apríl 2018 13:24

Programová ponuka Gemersko-malohontského múzea na máj 2018 Doporučený

Napísal(a) Mgr. Martina Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V sobotu 19. mája 2018 sa všetci môžu tešiť na nočnú prehliadku priestorov piateho najstaršieho múzea na Slovensku (1882). Už po štrnástykrát budú brány Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote otvorené do neskorých nočných hodín, a to v rámci európsky známeho podujatia Noc múzeí a galérií. Kým príde dlho očakávaná noc, všetkých pozývame na vernisáž výstavy „Karol Pajer – hrdina boja proti fašizmu“ v piatok 4. mája o 12.30 hod. a „Spomienka muránskej kameniny“ v utorok 15. mája 2018 o 15.00 hod. Predmetom mesiaca bude monografia baníctva Gemera-Malohontu z roku 1907.

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote 7. apríla 2018 zahájilo turistickú sezónu, v rámci ktorej návštevníkom ponúka prehliadku stálych expozícií a výstav aj v sobotu a nedeľu v čase od 9:00 do 17:00 hod.

 

Počas májových dní ponúkame návštevníkom štyri obsahovo atraktívne a zaujímavé výstavy. 

Napriek ťažkej chorobe patrí Roland Neupauer (*1980) k výrazným individualitám s veľkým tvorivým potenciálom, ktorý prináša nový a svieži prístup k maliarskemu spracovaniu aktuálnych tém. Neupauer je absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ateliér prof. Jána Bergera. V súčasnosti sa venuje vlastnej voľnej tvorbe, v ktorej reflektuje svoje domáce prostredie a subjektívne vnímanie vnútorných i vonkajších podnetov pôsobiacich na jeho osobnosť. Maľba sa v jeho prípade stala určitou formou terapie a možnosťou bezprostredného prejavu a vyjadrenia myšlienok, ideí a názorov. Rimavskosobotské publikum sa s jeho tvorbou mohlo už zoznámiť v priestoroch Mestskej galérie, kde mal autorskú výstavu v roku 2014 a niekoľkokrát sa dostal aj do výberu Bienále maľby. S odstupom času však prichádza s výberom nových diel, prostredníctvom ktorých je možné sledovať posuny a smerovanie autora v rámci abstraktnej maľby. Jeho tvorbu si môžete pozrieť v rámci výstavy Roland Neupauer – Nesúvislosti, ktorá potrvá do 31. mája 2018.

Počítače, notebooky, tablety či smartfóny sú každodennou a neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Výstava Kremikové nebo. Historická výpočtová technika zo zbierok spoločnosti RS NET, ktorá ponúka jedinečnú možnosť oboznámiť sa s „pravekom“ osobných počítačov a spoznať tak počiatky „digitálneho veku“, ktorý je pre nás už úplne samozrejmý. Prezentovaných je viac ako 30 ks výpočtovej techniky s príslušenstvom, používanej predovšetkým na území Československa v období rokov 1982 až 1993 zo zbierok spoločnosti RS NET Rimavská Sobota. Vystavené sú počítače od výrobcov ako Aple, Atari, Sharp, ako aj  legendárny Commodore 64 z roku 1982, ktorý sa na území bývalého Československa predával za sumu 10 000 Kčs. Práve tento počítač môžeme označiť ako prelomový model z hľadiska informatizácie ľudstva, pretože po celom svete sa ho predalo viac ako 20 miliónov kusov. Na výstave je prezentovaná aj československá produkcia. Vystavené sú počítače rady PMD 85 (piešťanský mikropočítač displejový), ktorého kompletizácia prebiehala aj v Rimavskej Sobote, počítače rady Didaktik, produkované vo výrobnom družstve Didaktik Skalica alebo počítače radu SMEP Tesla PP 01 a 06. Výstava potrvá do 30. júna 2018.

4. mája 2018 o 12.30 hod., pri príležitosti Dní mesta Rimavská Sobota, sa uskutoční vernisáž výstavy Karol Pajer – hrdina boja proti fašizmu. Výstava je venovaná pamiatke slovenského učiteľa, vojaka a bojovníka FFI, rodáka z Klenovca, Karola Pajera (1919 – 1944). Karol Pajer po porážke Francúzska nacistickým Nemeckom pomohol zachrániť stovky detí z rôznych častí Európy pred ich deportáciou a padol ako partizán v boji za slobodu Francúzska a Slovenska proti presile vojsk nemeckých okupantov a francúzskej kolaborantskej vlády v priestore Mont-Mouchet pri mestečku Pinols. Výstava potrvá do 31. augusta 2018.

15. mája 2018 o 15.00 hod. sa uskutoční vernisáž výstavy Spomienka muránskej kameniny, ktorá predstaví 240 muránskych výrobkov a je výsledkom výskumnej úlohy historičky Baníckeho múzea v Rožňave – Mgr. Sylvii Holečkovej. Výstava prezentuje vzácne výrobky manufaktúry na výrobu kameniny v Muráni, ktorá bola založená v roku 1823 Koháryovcami a ktorej majiteľmi sa neskôr stali aj Coburgovci. Manufaktúra vyrábala v prvých rokoch v réžii panstva, v rokoch 1826 – 1840 dávali majitelia manufaktúru do prenájmu. V rokoch 1841 – 1859 viedli podnik vo vlastnej réžii Coburgovci. V roku 1860 bol opäť obnovený systém prenájmu manufaktúry. Po roku 1890 prevzala manufaktúru Prvá uhorská účastinárska spoločnosť spojených sklární so sídlom v Budapešti. Jedným z posledných nájomcov manufaktúry bol v rokoch 1895 – 1903 Jozef Mayer. Po roku 1903 sa činnosť manufaktúry spája s menom Alexandra Totisa a od roku 1907 s menom Juliusa Ignatha. Svoju činnosť manufaktúra ukončila pravdepodobne v roku 1910. Výstava potrvá do 2. septembra 2018.

Predmetom mesiaca máj bude monografia baníctva Gemera-Malohontu z roku 1907. Monografia baníctva zákonne spojených žúp Gemer a Malohont vyšla ako 1. časť Monografie baníctva a hutníctva žúp Gemer a Borsod. Knihu vydal Oblastný výbor Borsod-Gemer Štátneho maďarského baníckeho a hutníckeho spolku. Z poverenia vydavateľa monografiu zostavil banský inžinier Gusztáv Eisele, tajomník vydavateľa. Vytlačená bola v Banskej Štiavnici v roku 1907 a písaná je v maďarskom jazyku. Monografia sa venuje dejinám a súčasnosti baníctva v regióne Gemer-Malohont, taktiež baníctvu vo vzťahu k zemepisu, vodohospodárstvu, mineralógii, doprave, ďalej baníckemu inžinierstvu a právu. Text monografie je priebežne doplnený 74 čierno-bielymi fotografiami. Prílohou knihy je osobitne vytlačený a zviazaný súbor 48 technických banských výkresov. Monografia je venovaná in memoriam grófovi Jurajovi Andrášimu (Andrássy György 1797 - 1872) z Krásnej Hôrky.

19. mája 2018 o 18.00 hod. všetkých pozývame do priestorov piateho najstaršieho múzea na Slovensku (1882) na XIV. ročník Noci múzeí a galérií, v rámci ktorého je pripravený pestrý program plný spomienok, poznania a tvorivosti. Podujatie slávnostne zaháji riaditeľka Gemersko-malohontského múzea – PhDr. Oľga Bodorová o 18.00 hodine na nádvorí múzea. Hosťom večera bude Klub vojenskej histórie Anthropoid Mýto pod Ďumbierom, ktorý sa predstaví ukážkou uniforiem, zbraní a ďalšieho vybavenia Československej ľudovej armády (1954 – 1990). Hrnčiarske remeslo nám predstaví Danka Bakšová z Hrnčiarskych Zalužian, ktorá návštevníkov zasvätí do jej remesla a predstaví svoju originálnu tvorbu. Pripravená je aj prírodovedná prednáška Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina v Rimavskej Sobote „Biodiverzita regiónu Gemer-Malohont“. V rámci prehliadky priestorov múzea si môžu návštevníci pozrieť výstavy: Roland Neupauer – Nesúvislosti, ktorou návštevníkov prevedenie samotný mladý výtvarník Roland Neupauer (nar. 1980) z Krásnohorského Podhradia. Ďalej je to výstava Kremíkové nebo – historická výpočtová technika zo zbierok spoločnosti RSNET, v rámci ktorej spoločnosť RSNET predstaví zaujímavosti zo sveta počítačov zo 70. – 90. rokov minulého storočia. A na záver sú to najnovšie výstavy Karol Pajer – hrdina boja proti fašizmu a Spomienka muránskej kameniny. Každý 100. návštevník dostane darček od riaditeľky múzea. Vstupné je 1 €, deti do 6 rokov zdarma.

Za GMM informuje: Mgr. Martina Oštrom Mareková

Čítať 1218 krát Naposledy zmenené pondelok, 30 apríl 2018 10:07

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!