utorok, 29 máj 2018 13:07

Jelšava si na Dňoch mesta pripomenie trištvrte tisícročné výročie prvej písomnej zmienky

Napísal(a) Tatiana Strelková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pozývame vás na Dni mesta Jelšava, ktoré sa uskutočnia v dňoch 15. – 17. júna 2018, a to pri príležitosti 775. výročia prvej písomnej zmienky o Jelšave. Bohatý kultúrny program a sprievodné podujatia, ktoré sú pre vás pripravené, ponúkajú možnosť stráviť tieto dni s celou rodinou. Neodmysliteľnou súčasťou sobotňajšieho programu Dní mesta Jelšava, prebiehajúceho v areáli mestského futbalového štadióna, sú naše tradičné súťaže. Už XIV. ročník „Súťaže vo varení gemerských guliek“ dokazuje neutíchajúci záujem o túto súťaž, tak zo strany súťažiacich družstiev, ako aj zo strany návštevníkov podujatia. Gemerské guľky, jedlo typické pre naše mesto a región, môžete v rámci súťaže ochutnať na viacero spôsobov. Každé súťažiace družstvo (obec) má totiž svoj vlastný, rokmi

jels dni mesta 1vycibrený recept na túto miestnu pochúťku. Veľkej obľube sa teší aj „Záhradkárske tajomstvo pod štopľom“ – súťaž o najlepšiu domácu pálenku, do ktorej sa každoročne prihlási približne 30 súťažiacich so svojimi vzorkami destilátov.

Dobrú zábavu a uvoľnenú atmosféru prinášajú tradičné súťaže, kultúrny program a sprievodné podujatia, ku ktorým patrí aj športový program základnej školy- Ješko a Nočná hasičská súťaž, ktorú organizuje DHZ. Dni mesta Jelšava sú každoročne tiež príležitosťou k pripomenutiu si významných momentov súvisiacich s naším mestom. Preto sa aj tento rok bude časť programu niesť v oficiálnejšom, slávnostnom duchu, a to v piatok 15. júna od 18.00 h v Rímsko-katolíckom kostole sv. Petra a sv. Pavla, kde budú odovzdané ocenenia za aktívnu činnosť v prospech mesta 

jels dni mesta 2Jelšava. Nasledovať bude krst knihy „Pánu Bohu za chrbtom“ a piatkový program v kostole zakončíme koncertom dychového orchestra z nášho partnerského mesta Slovenský Komlóš. V roku 2017 nadviazalo Mesto Jelšava užšiu spoluprácu s insitnými maliarmi slovenského pôvodu z Kovačice (Srbsko), ktorých po úspešnej výstave v mestskom múzeu opäť privítame v Jelšave. Pozývame vás na vernisáž ich obrazov, ktorá sa bude konať v sobotu 16. júna o 17.00 h v Mestskom dome kultúry v Jelšave. Trojica umelcov – Jozef Haviar, Ján Žolnaj a Ján Glózik bude zároveň počas dní mesta naživo maľovať obraz, pomyselnú mozaiku spájajúcu život Slovákov z Dolnej zeme s bohatou históriou nášho mesta. Obraz následne venujú Jelšave.

jels dni mesta 3Počas 40 rokov maliarskej tvorby si Ján Glózik (na fotografii) vytvoril jedinečný a rozpoznateľný štýl. Z množstva jeho diel venoval dva reprezentačné obrazy impozantných rozmerov, ktoré znázorňujú príchod Slovákov na Dolnú zem a osídľovanie Kovačice, jubileu jeho rodiska. Po týchto obrazoch nasledovali ďalšie. Dielo grandióznych rozmerov venované oslave 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu, za ktoré mu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák odovzdal striebornú plaketu za tvorivosť a propagáciu slovenského insitného umenia v Srbsku, za rozvoj slovensko-srbských vzťahov v oblasti kultúry a prezentáciu Slovenskej republiky v zahraničí. Koncom roka 2016 predstavitelia Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave oslovili Glózika, aby k 500. výročiu reformácie namaľoval obraz. Po mesiacoch dôkladnej práce bol výsledok hotový - obraz veľkolepých rozmerov, znázorňujúci Dr. Martina Luthera, ktorý 31. októbra 1517 vo Wittenbergu ustanovil 95 téz proti odpustkom. Obrazy kovačických maliarov tiež vlastnia napr. Francois Mitterrand, Juan Carlos, Pele, Allain Delon či Mick Jagger. Je pre nás preto veľkou cťou, že venovaním obrazu, ktorý počas Dní mesta Jelšava namaľujú spolu s Jánom Glózikom aj Jozef Haviar a Ján Žolnaj, sa staneme tretím mestom na Slovensku, ktoré bude zdobiť umelecké dielo týchto majstrov štetca.

Mgr. Tatiana Strelková

 

Čítať 1494 krát Naposledy zmenené utorok, 29 máj 2018 22:53

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!