piatok, 13 máj 2016 12:35

Deň víťazstva na Slavíne oslávil aj červenoarmejec plk. v.v. Ladislav Sládek z Gemera

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Na základe osobného pozvania mimoriadných a splnomocnených veľvyslancov Ruskej federácie v SR JE Alexeja Leonidoviča Fedotova a Bieloruskej republiky v SR JE Vladimíra Serpikova a riaditeľa kancelárie veľvyslanectva Kazašskej republiky v SR radcu Sayana Kuľžanova, sa dňa 9. mája 2016 od 15.00 hodine pri príležitosti štátneho sviatku spomenutých troch krajín zúčastnil spomienkových osláv Dňa víťazstva a konca druhej svetovej vojny v Európe

aj príslušník Červenej armády občas Rimavskej Soboty plk.v.v. Ladislav Sládek s manželkou Ruženou a JUDr. Jozef Pupala predseda ZO SZPB v Čiernom Potoku.
Tok času z našich radov odnáša priamych účastníkov protifašistického odboja. Z roka na rok ich rady medzi nami rednú. Aj v tento slávnostný deň bolo prítomných na Slavíne len desiatka veteránov, priamych účastníkov protifašistického odboja z Ruska, Ukrajiny, Slovenska. Medzi nimi bol aj Ladislav Sládek. Na Slavíne ich osobne pozdravili spomínaní veľvyslanci, ale aj podpredseda NR SR Béla Bugár, predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda vlády SR Peter Pelegríny a ďalší ústavní činitelia.
Alexej L. Fedotov vo svojom úvodnom prejave vzdal hold padlým vojakom Červenej armády, ktorých je na Slavíne pochovaných viac ako 6.000 a pri oslobodzovaní Slovenska padlo viac ako 60.000 červenoarmejcov, vyše 10.000 Rumúnských vojakov a vyše 2.000 príslušníkov l. Čs. armádneho zboru v ZSSR. 
Veľmi vecný a aktuálný príhovor mal aj podpredseda vlády SR Peter Pelegríni, ktorý okrem vďaky osloboditeľom poukázal na súčasný trend na protifašistický odboj, reštauráciu fašizmu, a vyslovil otázku „kde sú tí poslanci NR SR, ktorí v parlamente bojujú proti vzmáhajúcemu fašizmu, keď nie sú na tomto významnom mieste?
Vecný a adresný mal príhovor aj gen. Igor Čombor, podpredseda SZPB, ktorý presne charakterizoval súčastnú medzinárodnú a vnútroštátnu situáciu a označil sily, ktoré rehabilitujú fašistov, či na Slovensku, Ukrajine, ale aj inde vo svete. V tom označil najväčšiu hrozbu mieru v súčasnosti.
Po ukončení oficiálnych osláv z prítomných veteránov pútal najmä medzi mladými účastníkmi práve náš červenoarmejec. Záujem o pána plk. Sládeka vzrástol po tom, ako odchádzajúci podpredseda vlády Peter Pelegríni ho prišiel osobne pozdraviť, nakoľko jeho zdravotný stav mu nedovolil vystúpiť na terasu pamätníka na Slavíne, kde boli ostatní veteráni. Tu podľa môjho názoru zlyhala služba zabezpečujúca poriadok na oslavách, keď diplomatické vozidlo veľvyslanectva Ruskej federácie, ktoré viezlo na Slavín pána Sládeka s manželkou nepustila auto do priestorov pamätníka. Tak musel 88-ročný veterár absolvovoať hoci len asi 200 metrov na terasu pod pamätníkom, ale musel niekoľkokrát oddychovať. Pritom vzápení vozidla s mladými slečnami s Bratislavskými ŠPZ, bez problémov s úsmevom vpustili.
Najdojemnejší záujem bol, keď pána Sládeka obklopili deti v uniformách červenoarnejcov a spoločne so svojimi blízkymi sa s ním fotografovali a viedli neformálné rozhovory. Pozornosť náš červenoarmejec pútal aj na recepcii v priestoroch veľvyslanectva Ruskej federácie na Gudrovej ulici.
Okrem iných pána Sládeka osobne pozdravila spisovateľka, rodáčka z Gelnice, Gabriela Rotmayerová, či operný sólista Ivan Ožvát. Osobitné milé bolo pozdravenie s pánom Sládekom členom „Nočných vlkov“ na spomínanej recepcii a jeho poďakovanie za jeho podiel na oslobodení Slovenska.
O tom, že veteránov protifašistického odboja si pracovníci veľvyslanectva RF v SR vysoko vážia svedčí aj skutočnosť, že po celý čas od príchodu na oslavy sa plk. V.v. Ladislavovi Sládekovi venoval a všade sprevádzal Sergej Nikitin, ktorý sa osobne spoznal s pánom Sládekom pri návšteve na oslavách v Čiernom Potoku. Pri tom stretnutí zistil, že v úseku bojov o Budapešť, kde bojoval aj pán Sládek, padol jeho starý otecko.
Foto: autor príspevku
JUDr. Jozef Pupala

 

 

 

Čítať 2753 krát Naposledy zmenené piatok, 13 máj 2016 14:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!