×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/gocovo/pijh
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/gocovo/pijh
streda, 05 február 2020 10:52

Žila som s nimi – prezentovali knihu spomienok Emílie Ivanovej Nemcovej o živote ľudí v Gočove i vo Vlachove Doporučený

Napísal(a) Mgr. Juraj Kováč
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V hornogemerskej obci Gočovo sa v sobotu 25. januára 2020 konalo nevšedné podujatie – slávnostná prezentácia knihy Emílie Ivanovej, rodenej Nemcovej Žila som s nimi. Je to kniha poviedok o živote ľudu obcí Vlachovo, kde sa autorka narodila, Gočovo, ktoré sa stalo jej druhým domovom, ale aj mnohých ďalších dedín gemerského regiónu. Životné osudy týchto ľudí si boli totiž v mnohom podobné.
Príbehy stvárnené vo vyše sedemdesiatich poviedkach sú situované do miestnych lokalít s ich historickými názvami a aj postavy z príbehov sú reálne, čo je neobyčajne cenné aj z národopisného hľadiska. Verne, často až detailne opisuje postup už dávno zabudnutých dedinských prác, akými sú napríklad pranie prádla na potoku, vyváranie prádla v kotli na brehu potoka, varenie mydla, bielenie plátna na lúke, život na salaši, ručná mlatba, žatva a mnohé iné.

ivanova obal knihy 1S láskou a nostalgiou spomína na detské hry a huncútstva pri pasení husí či kráv, na úsmevné príhody zo školských čias, pri zbere lesných plodín, pri práci i každodennom živote.

Kniha jej spomienok nie je však len radostná. So smútkom v duši spomína ako v detstve prišla o otca, v dospelosti o dlhodobo nemocného manžela a o svoju milujúcu matku. Osud jej nedoprial mať vlastné deti, preto všetku svoju materinskú lásku venovala svojim ratolestiam v materskej škole ako učiteľka. Dlho viedla aj detský folklórny súbor „Slniečko“.

Je chvályhodné, že autorka sa vo svojej publikácii venuje aj témam, ktoré v nedávnej minulosti podstatne ovplyvnili život slovenskej dediny, najmä kolektivizácii súkromného majetku roľníkov do jednotných roľníckych družstiev i nežnej revolúcii. Tieto udalosti opisuje s nadhľadom ako rozprávanie stareniek, ktorým tieto skutočnosti nakoniec zmenili život k lepšiemu.

Kniha Žila som s nimi je bohato ilustrovaná regionálnymi umelcami – Mgr. Vincentom Blanárom z Revúcej a Jánom Marcišom z Gočova. Príbehy sú dokumentované tiež historickými fotografiami. Pôsobivé grafické stvárnenie diela vyhotovilo grafické štúdio rožňavskej tlačiarne Roven.

Autorka knihy vo svojom príhovore zaspomínala aj na svoje školské časy, kedy si pri čítaní poviedok svojej menovkyne Boženy Nemcovej predsavzala napísať raz takú istú knihu ako ona. Je šťastná, že sa jej tento detský sen naplnil v seniorskom veku.

Slávnostná prezentácia knihy za účasti starostov obcí Gočova Ing. Milana Mlynára a Vlachova Ing. Petra Pakesa ukončil Mgr. Juraj Kováč slovami: „Vyprevádzame túto knihu poviedok na jej ceste k čitateľom s tým, aby myšlienky a životné skúsenosti vekmi získané a stvárnené v nej boli pamiatkou i poučením pre ďalšie naše generácie.“

Mgr. Juraj Kováč
Foto: Štefan Majerčák a Drahoš Blanár.

 

 

Čítať 2501 krát Naposledy zmenené štvrtok, 06 február 2020 19:26

Galéria obrázkov

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Barbara Ann Smelko, SC sobota, 08 február 2020 23:22 Napísal(a) Barbara Ann Smelko, SC

    Milka,
    Congratulations on the publication of your wonderful book of cultural memories and experiences of the Vlachovo and Gocovo areas of Slovakia. What a gift the book is for keeping fresh the daily life of our recent and long ago ancestors.
    I knew of your great love for our heritage from the moment you came onto our tour bus from America in 1988. You were dressed in your stylish Vlachovo patterns of years gone by and welcomed us with such warm hospitality. For four days
    we visited and experienced some of what you wrote about. I send many thoughts and words of gratitude and blessings to you from my family. Relax and enjoy all that you have accomplished for you, the families of the towns you wrote about,
    and for the extended families of Vlacovo in the United States. I hope the book will some day be available to purchase over the internet!! What is the title?
    With sincere gratitude,
    Barbara Ann Smelko, SC

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!