utorok, 15 október 2024 12:58

Revúcka literárna súťaž Cena Gustáva Reussa finišuje v Litterre Doporučený

Napísal(a) J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

REVÚCA | 12. októbra 2024 – Štvrtý ročník obnovenej súťaže vyvrcholí vyhlásením výsledkov, stretnutím autorov a hodnotiacej poroty v Revúcej. Finále prebehne 25. októbra 2024 o 18.00 v novovytvorenej kultúrnovzdelávacej inštitúcii Litterra, ktorá sa charakterizuje aj ako „priestor pre fantáziu“. Ideálne miesto pre zhodnotenie súťaže v písaní poviedok v žánri sci-fi a fantasy.

Vyhlasovateľom, organizátorom a garantom súťaže sú Mesto Revúca, Mestské kultúrne stredisko v Revúcej a Littera, n.o., kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja. Gustáv Maurícius Reuss, po ktorom je súťaž pomenovaná, bol rodák z Revúcej. Pred takmer dvomi storočiami napísal prvé sci-fi dielo na našom území „Hviezdoveda alebo Životopis Krutohlava“, ktoré popisuje cestu balónom z Revúcej až na Mesiac. Kuriozitou je, že tento rukopis vznikol o sedem rokov skôr, ako vôbec prvý román svetovo najznámejšieho spisovateľa tohto žánru Julesa Verna. Práve preto vznikla v srdci Gemera súťaž Cena Gustáva Reussa. 

V tejto súťaži boli historicky úspešní napr. Michal Hvorecký, Alexandra Pavelková, Zuzana Mojžišová, Miloš Janoušek či Gustáv Murín a porotu tvorili legendy slovenskej literatúry Dušan Mitana, Kornel Földvári, Peter Jaroš, Andrej Ferko či Peter Uličný. Od samých začiatkov súťaže (1991) je cieľom hľadanie literárnych talentov a rozširovanie okruhu fanúšikov tohto žánru literatúry.

Po zaniknutí súťaže v roku 2002 ju obnovila Revúca po dvadsiatich rokoch v 2021. Takže tohto roku je to už štvrtý „novodobý“ ročník a zároveň najúspešnejší. Celoslovenská literárna súťaž ponúkla priestor pre autorov sci-fi a fantasy poviedok v dvoch kategóriách: prvá – od 15 do 25 rokov a druhá – od 25 rokov. Uzávierka tohto ročníka bola 31. mája 2024 a porota mala čas na hodnotenie prác do konca septembra. Do súťaže sa prihlásil rekordný počet autorov aj literárnych prác – 119 autorov so 130 poviedkami. Súťažné práce hodnotila odborná porota zložená z profesionálov v odbore: Lucia Lackovičová, Róbert Kotian a Peter Michalík.

Výsledky sú už na svete a porotcovia ich prídu osobne vyhlásiť do Revúcej v piatok 25. októbra o 18. hodine v Litterre. Porotcovia a predstavitelia mesta odovzdajú v dvoch kategóriách hlavnú cenu – Cenu Gustáva Reussa, autori na druhom a treťom mieste budú ohodnotení vecnými cenami. Na návrh poroty bude udelená aj Cena mesta Revúca. Všetky ocenené práce budú publikované v Zborníku najlepších prác, ktorý do konca roka vydá Mestské kultúrne stredisko v Revúcej. Súčasťou večera bude tiež beseda verejnosti s porotcami a uzavretý seminár s autormi o tvorbe v tomto žánri. 

KONTAKT:

Karin Kilíková

riaditeľka Mestského kultúrneho strediska

0905 362 814 

 

Juraj Genčanský

 

 

Čítať 39 krát Naposledy zmenené utorok, 15 október 2024 20:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!