×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/hankova/urbariat
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/hankova/urbariat
nedeľa, 23 september 2012 13:58

Nová urbariálna spoločnosť – pozemkové spoločenstvo Hanková má aj svoj Urbariálny dom Doporučený

Napísal(a) Ing. Ondrej Oravec
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 22.9.2012 bol veľkým dňom pre všetkých obyvateľov hornogemerskej obce Hanková, ako aj pre všetkých členov – vlastníkov lesných pozemkov združených v Novej urbariálnej spoločnosti – pozemkové spoločenstvo Hanková, kedy slávnostne otvorili Urbariálny dom.
Načriem trošku do histórie spoločnosti.
V roku 1994 vzhľadom na zmeny, ktoré sa udiali v spoločnosti, začali sa diať aj zmeny v myslení ľudí v obci Hanková. V tomto období sa dalo dohromady pár nadšencov, ktorí začali pracovať na obnovení činnosti urbariálnej spoločnosti v obci Hanková. Bol založený prípravný výbor

a jeho prvým predsedom sa stal pán Ondrej Šmiják. Členmi výboru boli Matilda Jakubíková, Ondrej Bartoš, Dušan Bartoš, Vladimír Oravec, Ondrej Jančík a Ján Kováč. Spoločnosť obhospodaruje zhruba 800 hektárov lesa a lesných pozemkov.
Za obdobie činnosti spoločnosť aktívne hospodári a zabezpečuje ťažbu dreva, ako aj rozsiahlu obnovu lesa. Mimo toho, že z hospodárskej činnosti spoločnosti sa pravidelne vyplácajú dividendy pre vlastníkov lesa, spoločnosť nadobúda aj majetok, ktorý je potrebný pre jej dennodenný chod.
Spoločnosť vlastní túto lesnú techniku:
- traktor s mulčovačom a štiepkovačom                
- pásový traktor na úpravu lesných ciest                   
- nákladný automobil V3S                                       
- motorové píly a krovino rezy.

Na minuloročnom Valnom zhromaždení bol schválený projekt na odkúpenie budovy Jednoty a jej rekonštrukciu. Po ročných prácach na obnove budovy bola táto aj po vykonaní obnovných prác slávnostne otvorená dňa 22.9.2012. Na tejto slávnostnej akcii sa zúčastnilo viac ako sto rodákov vlastníkov lesa, vrátane  rodinných príslušníkov.
Budovu slávnostne otvoril predseda spoločnosti Ing. Ondrej Bartoš a pásku prestrihol p. Ján Kováč st. najstarší člen Urbariálnej spoločnosti a dlhoročný člen výboru Urbariálnej spoločnosti.
Budova bude slúžiť ako administratívna budova Urbarialnej spoločnosti, nakoľko doteraz mala spoločnosť prenajaté priestory v budove Obecného úradu Hanková.  Zároveň bude budova slúžiť pre potreby všetkých členov spoločnosti.
Pri tejto príležitosti bolo pre všetkých zúčastnených vlastníkov lesa, rodinných príslušníkov a hostí pripravené občerstvenie a dobrý baraní guláš, guláš z diviny, kapustnica ako aj zabíjačkové špeciality.
Pre deti boli pripravené športové súťaže. Všetci prítomní zotrvali v družnej spoločnosti do neskorých poobedňajších hodín, veď stretnúť na jednom mieste všetkých rodákov Hankovčanov nie je udalosť, ktorá sa deje každý deň.
Teraz keď má Urbariálna spoločnosť vlastné priestory bude možné stretnutia členov spoločnosti a ich rodinných príslušníkov, tak ako povedal predseda spoločnosti vo svojom príhovore uskutočňovať častejšie. Aby sme sa stretali v rodnej dedine a držali sa slov slovenskej ľudovej piesne: „Dedinka moja rodná / pod horami / si môjmu srdcu najmilšia / domov drahý“.
Ing. Ondrej Oravec

{gallery}obsah/hankova/urbariat{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 7956 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!