×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/koncert/ratkovske
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/koncert/ratkovske
streda, 07 august 2013 19:44

Oslavy 600. výročia obce Ratkovské Bystré vyvrcholili koncertom vážnej hudby

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Oslavy 600. výročia prvej písomnej zmienky o obci Ratkovské Bystré po sobotňajšom spoločenskom, športovom, folklórnom a zábavnom programe vyvrcholili v nedeľu 4.8.2013 slávnostnými službami Božími a koncertom v rámci festivalu Revúcke augustové koncerty v evanjelickom a. v. kostole v Ratkovskom Bystrom.
Služby Božie viedol a podnetnú kázeň mal biskup VD Mgr. Slavomír Sabol, zhromaždenie pozdravili zástupcovia Východného dištriktu i Gemerského seniorátu a prítomným sa prihovoril aj domáci zborový farár-konsenior Mgr. Dušan Pavel Hrivnák, ktorý sa zároveň pri odchode z tejto funkcie rozlúčil s príslušníkmi cirkevného zboru a poprial im i novému nastupujúcemu námestnému farárovi (od 15.8.) veľa sily a duševnej pohody v cirkevnom i osobnom živote.
Slávnostnú chvíľu umocnil spevácky i organový koncert v rámci 7. ročníka festivalu Revúcke augustové koncerty, ktoré organizuje OZ Quirinus z Revúcej a tento ročník je venovaný 1150. výročiu príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na naše územie. Barytonista Mgr. art. Stanislav Bartko, ArtD., hosťujúci sólista Štátnej opery Banská Bystrica, hlasový pedagóg na Akadémii umení v Banskej Bystrici,

univerzite v Ružomberku a Súkromnom konzervatóriu vo Zvolene a sopranistka Mgr. art. Michaela Sojčáková, hosťujúca sólistka Štátnej opery v Banskej Bystrici, koncertná speváčka a účastníčka mnohých festivalov na Slovensku a v zahraničí, za klavírneho sprievodu študentky Akadémie umení v Banskej Bystrici klaviristky Alexandry Márie Matušovovej zaspievali skladby G. B. Pergolesiho, M. Glinku, M. Lorenca, A. Scarlattiho, G. Giordana, S. Rachmaninova, N. R. Korsakova, E. Morriconeho a W. A. Mozarta. Hrou na organe sa predstavil umelecký riaditeľ festivalu RAK, koncertný organista a zároveň vedecký pracovník Ústavu hudobnej vedy Slovenskej akadémie vied v oblasti organológie historických organov Mgr. art. Andrej Štafura, Phd., ktorý v dvoch vstupoch zahral skladbu G. F. Händla: Koncert pre organ g mol, op. 4, č.1.

Po koncerte ešte dlho pred kostolom diskutovali početní účastníci osláv, medzi ktorými bol aj známy básnik, autor mnohých básnických zbierok, redaktor a pedagóg Ondrej Nagaj (1940), ktorý ako rodák z Ratkovského Bystrého – časť Filier, prišiel pri tejto príležitosť pozdraviť svoju jubilujúcu obec a zároveň predstaviť svoju najnovšiu zbierku básní pre deti.

Marta Mikitová

PRÍLOHA: Ako prílohu ponúkame stručný prehľad 600 ročného vývoja obce Ratkovské Bystré:
Obec sa spomína od roku 1413, ale vznikla v druhej polovici 14. storočia. Názov obce je doložený z roku 1413 ako Byzthra, z roku 1450 ako Byztre, z roku 1773 ako Bistra, z roku 1920 ako Ratkovské Bystré; maďarsky Ratkóbisztró, Ratkósebes. Obec patrila Derencsényiovcom, koncom 17. storočia Rákócziovcom, od 18. storočia viacerým rodinám. Pôvodným prameňom obživy boli okrem horských lúk bane, ale v 16. storočí sa obec zmenila na pastiersku, poplatnú Turkom. V novoveku sa rozmohlo súkenníctvo. Roku 1828 mala obec 72 domov a 690 obyvateľov, roku 1842 vyhorela. V 19. storočí boli obyvatelia zamestnaní zväčša v baniach a na okolí. Za I. ČSR to bola obec roľníkov a baníkov v železorudných baniach. Obyvatelia podporovali SNP a obec bola vyznamenaná Radom Červenej hviezdy. Pôdu obrábali súkromní hospodáriaci roľníci. Ešte v polovici 20. storočia ženy tkali konopné plátno, v obci boli stupy na lámanie konopnej byle. Po roku 1960 väčšina obyvateľov pracovala v magnezitovom priemysle a v lesnom hospodárstve.
Obec Filier bola v roku 1964 zlúčená s obcou Ratkovské Bystré. Listinne je doložená z roku 1427, keď mala 9 port. Vznikla koncom 13. storočia. Názov obce je doložený z roku 1427 ako Filleyer, z roku 1808 ako Fillár, z roku 1920 ako Filiar, z roku 1927 ako Filier; maďarsky Fillér. Obec patrila Derencsényiovcom, časť Soldosovcom, od druhej polovice 17. storočia Muránskemu panstvu. Obyvatelia sa zaoberali chovom oviec a dobytka. V 18. storočí sa rozmohla výroba truhlíc, s ktorými obchodovali. V roku 1773 mala obec 20 sedliakov a 22 želiarov, v roku 1828 mala 55 domov a 567 obyvateľov.
Dnes má obec Ratkovské Bystré 388 obyvateľov (k 31.12.2011).

FOTOGALÉRIA Z OSLÁV

{gallery}kultura/koncert/ratkovske{/gallery}

{jcomments on}

 

 

Čítať 5744 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!