×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/matica/tkac
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/matica/tkac
streda, 09 marec 2011 20:25

Predseda Matice slovenskej – Ing. Marián Tkáč, PhD. - v Rožňave Doporučený

Napísal(a) Ing. Zlatka Halková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Slnečný a pre nežné pohlavie tejto planéty aj krásny a sviatočný deň – 8. marec, bol zároveň dňom, v ktorom navštívil Rožňavu najvyšší predstaviteľ Matice slovenskej, jej predseda Ing. Marián Tkáč, PhD. Narodil sa v Čičave (okres Vranov nad Topľou ) a ako ekonóm, publicista a spisovateľ napísal 14 kníh literatúry faktu, 4 beletristické knihy,  je autorom viacerých rozhlasových relácií, pásiem, ako aj rozhlasových hier v cykle Slovenské rody. Publikuje odborné články a štúdie zamerané na dejiny, dejiny peňazí, bankovníctva a hospodárstva. A práve naše dejiny pri návšteve primátora mesta Rožňava - MUDr. Vladislava Laciaka spojili oboch do zaujímavého rozhovoru,

kde našli spoločnú reč. Okrem pokračovania spolupráce v kultúrnej činnosti sa obaja zhodli, že zachovávanie pamiatok, študovanie dejín a priblíženie nových faktov je prospešné pre obe inštitúcie, aj z hľadiska vzdelávania a rozširovania si vedomostí našich obyvateľov.
Po návšteve primátora mesta sa predseda Matice slovenskej presunul do Gymnázia P. J. Šafárika, kde sa prihovoril súťažiacim 15. ročníka dejepisnej súťaže s názvom Pribinove poklady. Stretli sa tu študenti stredných odborných škôl a gymnázií z dvoch samosprávnych krajov – prešovského a košického. Účasť škôl naznačila, že spolupráca viacerých organizácií priniesla zaslúženú odmenu v širokých vedomostiach mladých "Pribinovcov".
Počas svojej prítomnosti v meste navštívil aj prednostu Obvodného úradu Ing. Viktora Mezeia, kde sa zároveň zoznámil aj s prednostami obvodných úradov Košického samosprávneho kraja, ktorí tu boli na pracovnom výjazde.
Po krátkom pracovnom obede, kde ochutnal spolu so svojím riaditeľom sekretariátu Ing. Jaroslavom Papayom tradičné "Gemerské gule",  sa predseda Matice slovenskej premiestnil do Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského na besedu s verejnosťou o zavádzaní eura na Slovensku. Vnímavé publikum, ktoré tvorili študenti zo stredných škôl až po generáciu, ktorá je už v dôchodkovom veku, sa zaujímalo nielen o knižnú tvorbu hosťa, ale aj o jeho rozhlasovú, televíznu či publikačnú činnosť. Putovanie dejinami v príbehu o hľadaní a nachádzaní úspechov na tejto zemi, o ceste k bohatstvu i jeho užívaní prostredníctvom najnovšej knihy "Turzovci" sa spomenulo len okrajovo a poslucháči veria, že v blízkej budúcnosti bude družná beseda pokračovať.
Na záver náročného dňa sa predseda Matice slovenskej stretol aj s matičiarmi z celého okresu v neformálnom rozhovore. Predniesol svoje myšlienky na zlepšenie práce v matičnom hnutí, kde kládol dôraz na vzájomnú spoluprácu a pochopenie pri zavádzaní nových pracovných postupov, na zmodernizovanie niektorých činností, zavedenie internetového denníka, zmenenie obsahu a tvaru Slovenských národných novín na mienkotvorný týždenník, ako aj na zmenenie myslenia niektorých ľudí na prácu v najstaršej kultúrnej ustanovizni Slovákov. Prítomní matičiari okresu Rožňava mu vyslovili jednoznačnú podporu, a zároveň mu popriali veľa síl pri ďalších náročných úlohách vo vedení Matice slovenskej.
Ing. Zlatka Halková

Fotografie: Marek Koltáš, Jozef Sabo
{gallery}kultura/matica/tkac{/gallery}
{jcomments on} 

 

Čítať 3794 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:39

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!