×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/prihradzany/rot
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/prihradzany/rot
piatok, 30 júl 2010 12:02

V Prihradzanoch požehnajú zrekonštruovanú rotundu sv. Anny a začína festival Revúcke augustové koncerty

Napísal(a) Andrej Štafura
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Prihradzanoch zrekonštruovali rotundu sv. AnnyNezisková organizácia Quirinius, Vás srdečne pozýva na otvárací koncert festivalu "Revúcke augustové koncerty", ktorý sa uskutoční dňa 31. júla 2010 v obci Prihradzany  z príležitosti slávnostného požehnania zrekonštruovanej rotundy sv. Anny. Slávnostná sv. omša začína o 14.00 hod. a následne o 15.00 hod. bude koncert komorného hudobného telesa Pressburger kvartet.
Rotundu postavili pravdepodobne niekedy v prvej polovici 13. storočia ako pútnickú kaplnku. Išlo asi o rovnakú staviteľskú dielňu, ktorá postavila aj neďalekú rotundu v Šiveticiach, hoci

stavebným materiálom bol tentoraz lomový kameň, a nie tehla. Predpokladá sa, že spolu so zaniknutým hradom pod kopcom Muteň tvorili obrannú sústavu. Krátko po postavení mala byť sčasti zbúraná.
Opravy a sa dočkala až v baroku. Dostala tri okrúhle okná a bol vytvorený nový vstup na západnej strane. Zastrešenie stavby je datované do roku 1758, z tohto roku sa v interéri kaplnky zachoval aj drevený maľovaný strop. Slúžila ako cintorínska kaplnka a konali sa k nej aj púte. V roku 1977 sa uskutočnil komplexný umeleckohistorický a reštaurátorský prieskum. Zaujímavosťou je, že rotunda bola až do tohto prieskumu  považovaná za barokovú stavbu z 18. storočia.
Obec Prihradzany sa nachádza  9 km od Jelšavy a len 3 km západne od Šivetíc. Rotunda stojí južne od obce v areáli cintorína, pri ceste smerom na Kameňany.

Andrej Štafura

{gallery}kultura/prihradzany/rot{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 5628 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:59

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!