×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/poloma/stanka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/poloma/stanka
piatok, 12 august 2011 14:50

Všimli sme si šikovné ruky mladej Stanky Červenákovej z Gemerskej Polomy Doporučený

Napísal(a) D. Červenáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Narodeniny, meniny.... Čas malých zázrakov, zastavení a zamyslení, pochopenia malých detailov života, keď je nám všetkým akosi ľudskejšie. Tiež čas darčekov. Ľudia sa dnes obdarúvajú originálnejšie, hľadajú čosi nevšedné, malé, ale predsa veľké. Nie jeden z nás videl v časopise alebo inde obrázok, ktorým by si rád ozdobil svoje tričko. Maľovaniu na textil sa venuje mnoho ľudí, za kratší čas a menej peňazí sa dajú dosiahnuť nádherné výsledky a navyše nepotrebujete nijaké špeciálne náčinie. My sme v Gemerskej Polome našli šikovnú mladú dámu Bc. Stanislavu Červenákovú, ktorá tiež jedného dňa zatúžila vlastniť originálne tričko.

Pretože to nešlo ináč, kúpila farby na textil, pridala aj štetce, tričko a pustila sa do kreslenia. Dnes už Stanka bežne pretvorí jednofarebné tričko na originál. Poradí si s fľakom na nohaviciach, ľanový obrus pretvorí vo farebnú lúku a starej mame vytvorí obrázok na stenu. Nech sú nasledujúce vety pre vás inšpiráciou, alebo pohodovým slovom do letných večerov. 

Originál na každú príležitosť

-
Je mnoho šikovných ľudí v rôznej oblasti ľudského bytia. Každý si môže svoju zručnosť a originalitu vyskúšať sám. I ja som skúšala rôzne formy a najviac som sa našla v práci s farbami a textilom a ceruzkou s papierom. Voľnou rukou maľované, s malými nepresnosťami prinesie to pravé originálne. Tašky, tričká, obrusy i vankúše – všade môžeme uplatniť svoju fantáziu s vlastnou zručnosťou. Cesta k úspechu tejto originality je v trpezlivosti a schopnosti začínať znova. O to sladšia je konečná odmena. 

Dnešný ohromný výber farieb, rôznych ozdobných korálikov a iného materiálu vhodného na tento účel je na trhu dostatočný. S čím najradšej pracuješ, čo Ti vyhovuje?

- Rada pracujem s klasickými farbami na textil (je veľmi dôležité zohľadniť výber materiálu, na ktorom budem pracovať, pretože musíme počítať aj s jeho ďalšou údržbou). Práve farby rozhodujú, stačí vhodne kombinovať a zladiť. Dnes už pridávam aj rôzne ozdobné gombíky, koráliky, mašličky – všetko, čo mi príde pod ruku a ma osloví. Rada pracujem s prírodným materiálom (domáce plátno a vrecovina), ktoré sú mimoriadne vďačným a kvalitným materiálom, pôsobia prirodzene a nevtieravo.

Vlastnoručne vyrobené prekvapenia okorenené originalitou sú tie najkrajšie darčeky pre svojich blízkych. Iste potešia, milo prekvapia a sú nezabudnuteľné a jedinečné.

- Veľmi rada obdarujem najbližších vlastným výtvorom, je to niečo kúsok z môjho „ja“. Mnoho závisí od trpezlivosti, nápadu, momentálnej nálady a v neposlednom rade nezabúdam na osobnosť človeka, ktorému je určený samotný darček, veď každý človek je jedinečný a výnimočný.

Aj naša knižnica sa pýši obrázkami, ktoré si nakreslila a tým aj spestrila našu výzdobu a v niekoľkých číslach našich novín tiež môžeme vidieť Tvoje obrázky.

- V knižnici sú obrázky aj iných šikovných ľudí z našej obce, ja som sa zamerala na postavičky alebo iné výjavy, ktoré ma oslovili a zostali v mojej pamäti z rozprávok, ktoré mi čítali najbližší doma, keď som bola malá. Nebolo ich málo, vždy u nás bol niekto, kto nám (sestre a mne) voľačo prečítal, dokonca starý otec si rád vymýšľal vlastné rozprávky. Všetky obrázky vznikali postupne a samozrejme aj poznať, že postupne s vekom rástli aj samotné ilustrácie. Pri spolupráci s Polomských novinami, kde sa prispôsobujem konkrétnym požiadavkám redakcie, sa mi najpohodovejšie kreslilo pri téme poľovníctva, kde som kreslila poľovnú zver a poľovné psy.

Namiesto záverečného slova

Každý, kto aspoň raz niečo vytvoril vlastnými rukami, začne vidieť v inom svetle a aj všedné predmety sú potom malými vzácnosťami. Dnešný život je veľmi rýchly, neustále nemáme čas. Ako som čítala v jednej knihe – čas sme my, meriame ho svojím životom a dielom, máme ho toľko, koľko ho chceme mať, tak žime a tvorme!

Zhovárala sa D. Červenáková

{gallery}obsah/poloma/stanka{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 4269 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:04

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!