štvrtok, 30 máj 2019 13:24

V Hrnčiarskych Zalužanoch si pripomenuli 74. výročie ukončenia 2. svetovej vojny Doporučený

Napísal(a) JUDr. J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V Základnej organizácii SZPB v obci Hrnčiarske Zalužany (obec má 880 obyvateľov) si pripomenuli 74. výročie ukončenia 2. svetovej vojny slávnostnou členskou schôdzou a pietnym zhromaždením občanov obce dňa 7. mája 2019 položením venca pri novovybudovanom pamätníku obetí 1. svetovej vojny a 2. svetovej vojny, postavenom pri tamojšom obecnom úrade. Pred slávnostným zhromaždeným ZO SZPB v obci sa uskutočnila slávnostná schôdza.
Predseda ZO SZPB pán Milan Malík stručne zhodnotil činnosť ZO SZPB v obci a poukázal na kladný postoj členov ZO SZPB a niektorých občanov obce,

ktorí v minulom roku prispeli finančne k zhotoveniu pamätníka obetí prvej a druhej svetovej vojny. No hlavný sponzor, ktorý prispel k vyhotoveniu a postaveniu pamätníka niekoľkými tisíckami eur nechcel byť menovaný preto, že svoje rozhodnutie bolo jeho súkromné gesto k obetiam vojen a ucteniu si ich pamiatky. Veď za viac ako 70 rokov sa nenašli prostriedky k vyhotoveniu pamiatky v obci, ktorá by pripomínala hrôzy vojny a jej nezmyselnosť, kedy prinášajú obete najviac nevinní ľudia a nie tí, ktorí ju rozpútali. Slávnostným bodom pred diskusiou bolo odovzdanie členských preukazov dvom novoprijatým členom, ktorí rozšírili členskú základňu na 26 členov.

Po skončení schôdze si účastníci pochutili na chutnom guláši a predseda pozval všetkých členom k slávnostnemu zhromaždeniu občanov o 17.00 hodine a k položeniu vencov k pamätníku pred obecný úrad, na ktorom sú uvedené mená obetí prvej a druhej svetovej vojny.

Pred samotným aktom položenia vencov zaspieval spevácky zbor „Bona Fide“ z Rimavskej Soboty pod vedením Janky Dobrockej slovenskú hymnu. Po položeni vencov v krátkom príhovore predseda ZO SZPB v Hrnčiarskych Zalužanoch poďakoval všetkým, ktorí prispeli na zhotovenie a postavenie pamätníka obetí dvoch vojen. Pôvodný pomník bol slávnostne odhalený 11.11.1918 pri príležitosti ukončenia prvej svetovej vojny.

Pripomenul, že vďaka obetiam viac ako 60-tisíc vojakov Červenej armády a vyše 10.000 vojakov rumunskej armády bojujúcich v zostave 2. Ukr. frontu pod velením maršála ZSSR R. J. Malinovského zatiaľ žijeme v mieri bez vojny už 74 rokov! O to viac a úprimnejšie si musíme pripomínať tieto nesmierne obete vojakov krajín bývalého ZSSR, rumunských vojakov, vojakov povstaleckej Prvej čs. armády na Slovensku a partizánov v SNP, pretože dnes nás novodobí „demokrati“ presviedčajú, že nás oslobodili Američania, resp „spojenci“ a mladá generácia, žiaľ, si ich klamstvá a prepisovanie histórie často osvojuje. Preto aj takéto pamätníky nech pripomínajú našim deťom a budúcim generáciám, aká bola skutočná pravda. Poďakoval  aj starostovi obce p. Ing. Branislavovi Nociarovi za podporu činnosti organizácie SZPB.

Na záver slávnostného zhromaždenia ako prekvapenie pán Gejza Kantorák, 82-ročný Zalužanec, ktorý v dobovej uniforme povstaleckého vojaka so svojím koníkom ovešaným doplnkami vojaka, prešiel popred pamätník a ukázal sa zhromaždenému publiku, za čo zožal zaslúžený potlesk. Slávnostné zhromaždenie ukončil niekoľkými vojenskými a vlasteneckými piesňami zbor „Bona Fide“.

Po skončení zhromaždenia pokračovala zábava v kultúrnom dome až do neskorej noci.


JUDr. J. Pupala

 Fotografie autor príspevku

Čítať 2516 krát Naposledy zmenené štvrtok, 30 máj 2019 23:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!