pondelok, 05 august 2019 18:57

Navštívili sme Dargov a vypálené obce na východe Slovenska Doporučený

Napísal(a) Emil Matejka
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V sobotu 3. augusta 2019 sa členovia ZO SZPB gen. Viesta Revúca zúčastnili zájazdu na východné Slovensko, kde sme sa oboznámili s oslobodzovacími bojmi Červenej armády na východnom Slovensku.
Prvou zastávkou bol Dargovský priesmyk. Tu pri pamätníku Červenej armády sme si uctili pamiatku padlých červenoarmejcov položením venca. Čakal nás tu starosta neďalekej obce Bačkov pán Jozef Nemčík, ktorý nás oboznámil s históriou bojov v Dargovskom priesmyku. Ťažké a urputné boje tu prebiehali od 9. 12. 1944 do 18. 1. 1945. V bojoch od Dukly po Dargov padlo, alebo bolo nezvestných 22 000 červenoarmejcov. Nemci pri ústupe vypálili obec Bačkov.

Po krátkej prestávke sme pokračovali do obce Bačkov, kde sme tiež položili venček k pamätníku padlých. Tu nás čakalo prekvapenie v podobe pohostenia, ktoré pre nás pripravil Klub dôchodcov s pánom starostom. Patrí im za to naša veľká vďaka.

vyrocie snp 75 1bPokračovali sme cez Sečovce. Po nútenej evakuácii v decembri 1944 z vyše 5 000 obyvateľov ostalo v meste len vyše 100 ľudí. Po sedemtýždňovom fronte boli Sečovce zo 75% zničené. V meste padlo do 1 800 vojakov a 150 civilov. Asi 1 500 Sečovčanov sa stalo obeťami deportácií a evakuácií. Aj tu sme položili venček k pamätníku padlých pri oslobodzovacích bojoch.

Naša cesta za poznaním histórie východného Slovenska viedla na trebišovský cintorín, kde nás čakal predseda Oblastného výboru SZPB Trebišov pán Milan Urban, ktorý nás oboznámil s priebehom bojov a oboznámil so stratami na ľudských životoch pri prechode frontu. Na cintoríne sme si pamiatku padlých uctili položením venca. Boli sme milo prekvapení peknou úpravou, čo svedčí o tom, že obyvatelia Trebišova nezabúdajú na svojich osloboditeľov. Za to im patrí vďaka. Aj naša.

Text a foto: Emil Matejka

 

Čítať 2141 krát Naposledy zmenené streda, 07 august 2019 18:36

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!