utorok, 12 november 2019 13:38

Pripomenuli sme si Deň vojnových veteránov Doporučený

Napísal(a) Katarína Kvetková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Na poliach Flámska vlčie maky rastú, tam medzi krížmi, rad za radom. Značia miesta, kde ležíme. Tam hore počuť udatný spev škovránka, uprostred revu kanónov tu dolu.
Pred 101 rokmi, 11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte vstúpila na západnom fronte do platnosti dohoda o prímerí medzi Nemeckom a spojeneckými mocnosťami. Po štyroch rokoch, troch mesiacoch a trinástich dňoch sa skončila najstrašnejšia vojna, akú dovtedy ľudstvo zažilo. Zapojilo sa do nej 38 štátov zo všetkých obývaných kontinentov. Do zbrane bolo zmobilizovaných 115 miliónov mužov, z ktorých 10 miliónov zahynulo. Ďalším 20 miliónom zostali trvalé následky v podobe zmrzačenia, psychických porúch a iných zdravotných problémov. Medzi civilným obyvateľstvom si konflikt z rokov 1914 – 1918 vyžiadal sedem miliónov obetí. Zo slovenských vojakov mobilizovaných do rakúsko-uhorskej armády padlo až 69 700. Pre malý národ to bola obrovská tragédia.

ra den vojny cint DSC 0572 1bStalo sa už tradíciou, že aj v našom meste si v tento deň pripomíname tieto tragické udalosti. Mesto Revúca, ZO JDS Revúca a Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Revúcej usporiadali spomienkovú slávnosť pri príležitosti ukončenia prvej svetovej vojny dňa 11. novembra 2019 na miestnom cintoríne. Pietna spomienka sa za prítomnosti primátora mesta Júliusa Buchtu a zástupcov spoločenských organizácií začala symbolickým zvonením zvonov o 11. hodine a 11. minúte, po príhovore a modlitbe skončila položením kvetov červených makov a zapálením sviečok na hroby padlých a pri pomníkoch na námestí.

Červený mak je tradičný symbol spomienky na padlých v tomto vojnovom konflikte. Na najkrvavejších bojových poliach 1. svetovej vojny vyrástli červené maky, spomínané v básni „In Flanders fields“ (V poliach Flámska), ktorú napísal kanadský chirurg John McCrae, slúžiaci na západnom fronte, neďaleko belgického mesta Yprés.

Text a foto: Katarína Kvetková

 majgemer revuckel logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Čítať 1611 krát Naposledy zmenené utorok, 12 november 2019 17:20

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!