štvrtok, 03 október 2024 16:41

Osedemdesiate výročie SNP dôstojne oslávili aj obyvatelia Poltára a Utekáča Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 30.8.2024 od 12.00 hod. sa na námestí v Poltári pri pamätníku obetí 1. a 2. svetovej vojny konali oslavy 80. výročia SNP, pod záštitou primátora mesta Petra Sitora, v spolupráci s mestskou organizáciou SZPB, ZO Smer – Sociálna demokracia a Hlas SD. 

Na čele sprievodu s vencami bol minister vnútra SR JUDr. Matej Šutaj Eštók, ktorého sprevádzala jeho štátna tajomníčka JUDr. Lucia Kurilovská a ministerka zdravotníctva SR JUDr. Zuzana Dolinková a ďalší hostia.

Po hymnách SR a Ruskej federácie a prednese básne v príhovore primátor mesta zdôraznil význam SNP pre uznanie ČSR po konci 2. svetovej vojny, ako účastníka boja proti nacistickému Nemecku na strane spojencov. Vyzvihol aj účasť Poltárčanov v SNP, a pôsobenie partizánskej skupiny v horách okolo Poltára, najmä v oblasti Zimného Potoka-Prieraz.

Tam v tom čase veľmi aktívne pomáhala rodina Šamošovcov, kde celé dni varili polievku alebo guláš v niekoľkých kotloch pre oddychujúcich partizánov, ranených povstalcov, dokonca aj maďarských antifašistov, ktorí prespávali na slame v bývalej škole v Prieraze. Uvedeným „zdravotným“ strediskom prešli aj ranení francúzski partizáni, ktorých do tejto oblasti priviedol po ústupe od Strečna cez hory vojak povstaleckej armády Rudolf  Kurčík a dcéra spomínaného učiteľa Šamoša, ktorá sa však nepovažuje za hrdinku a zdôrazňovala, že hrdinami bola ich celá rodina.

Po skončení osláv sa pozvaní hostia zúčastnili na recepcii v miestnom Kultúrnom dome. Odchádzajúci hostia, najmä minister vnútra, jeho štátna tajomníčka a ministerka zdravotníctva, následne besedovali s mládežou a účastníkmi osláv. Primátor mesta p. Peter Sútor predstavil aj svojho mesačného synčeka.



Dňa 31.8.2024 od 16.30 hodiny sa uskutočnili spomienkové oslavy 80. výročia SNP v obci Utekáč. Pri pamätníku obetí vojen v miestnom parku položili vence  účastníci na čele  so starostom obce Bc. Miroslavom Barutiakom, predsedkyňou ZO SZPB Gabrielou Šustekovou a zástupcami ZO SZPB v Poltári Jánom Iždinským, Ladislavom Kamenským a predsedom ZO SZPB arm. gen. Ludvíka Svobodu v Čiernom Potoku pplk. v. v. JUdr. Jozefom Pupalom. 

Nasledoval príhovor primátora mesta a predsedkyne ZO SZPB G. Šustekovej, ktorí zdôraznili, že oblasť Utekáča bola významnou oblasťou pôsobenia partizánov, najmä brigády „čierneho“ generála Sadilenka a najmä oddielu sovietskeho partizána Nikolaja Semionoviča Radula. V okolí obce bojoval aj mladý sovietsky partizán Nikolaj Deterievič  Chmelnickij, ktorému odhalili pamätnú dosku pred 50-timi rokmi pri príležitosti 30. výročia SNP. Mladý partizán zahynul pri obrane obce pred postupujúcimi fašistickými vojakmi.

Po skončení oficiálnej časti, pri posedení účastníkov, vyzvali prítomných, aby podporili výzvu ZO SZPB arm. gen. Ludvíka Svobodu v Čiernom Potoku, aby sa pokúsili získať k odberu krvi 80 darcov krvi, aby krv tiekla k záchrane životov v mieri a nie v nezmyselných vojnách.

Pri pamätníku krátkou modlitbou podpredseda ZO SZPB v Čiernom Potoku PhDr. Marian Bodolló vzdal hold padlým v povstaní, ktorému poďakovala G. Šusteková: "Vďaka Vám mali ľudia na chvíľu bližšie k Bohu a k sebe navzájom, ešte raz úprimne dakujeme."

Spomienkové oslavy ukončila povstalecká vatra v areáli bývalých sklární.

 

 

Text a fotografie: pplk. v. v. JUDr. Jozef Pupala, 

predseda ZO SZPB arm. generála Ludvíka Svobodu

 

Čítať 94 krát Naposledy zmenené štvrtok, 03 október 2024 17:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!