štvrtok, 10 október 2024 13:56

Čo písala tlač na povstaleckom území v prvých októbrových dňoch roku 1944 Doporučený

Napísal(a) J. Aláč
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Správy v dobovej tlači vychádzajúcej na povstaleckom území poskytujú zaujímavý pohľad do života v tomto priestore. Sú tiež svedectvom, že povstalecké územie nebolo izolované. Tlač prinášala pozitívne správy o priebehu bojov, o postupe spojeneckých vojsk a postupnom oslobodzovaní Nemcami obsadených krajín.

Pravda

ústredný orgán Komunistickej strany

7. októbra 1944

Naša obrana sa prehlbuje: Útoky nepriateľa zachytené. – Úspech našich v Liptove.

pravda nopviny hlav

(správa zo 6. októbra 1944)

Dnes dopoludnia nepriateľ podnikal silné útoky, podporované letectvom, panciernikmi a delostrelectvom, ako v priestore Kremnica, tak aj v priestore Sv. Kríž nad Hronom – Jalná. Zamýšľaný prielom sa však nikde nepodaril. Na ostaných úsekoch frontu okrem výzvednej činnosti hliadok nie sú hlásené nijaké pozoruhodné udalosti.

***

Pracuj zo všetkých síl!

V dnešnom boji za slobodu každý musí prispieť podľa svojich síl k víťazstvu. Vojaci a partizáni majú najzodpovednejšiu úlohu, ale rovnako zodpovedná je aj práca v zázemí, jej organizácia a jej svedomité prevedenie. Veď front bez dobre organizovaného zásobovania, prísunu nemôže jestvovať. A do tohto boja za frontom musia byť zapojené všetky sily slovenského ľudu.

(...)

Pracuj zo všetkých síl za naše víťazstvo v boji proti nemeckým okupantom a za sociálne spravodlivejší zajtrajšok!

***

Banská Bystrica na obranné práce
Hlavné mesto slovenského odboja do prvých radov

Banská Bystrica, hlavné mesto slovenského národného odboja, sa nedá zahanbiť. Ak sa dozvedáme z vidieka, že dedinské obyvateľstvo sa už čoraz horlivejšie zapojuje do práce na protitankových prekážkach, tým väčšia je povinnosť Banskej Bystrice. Na ňu sa pozerá celé oslobodené územie, ba celé Slovensko.
(...)

Odporúčame aby sa účasť na prácach prísne kontrolovala a aby sa netrpeli nijaké výnimky. Náš spravodlivý boj proti nemeckým votrelcom si vyžaduje všetky sily.

snnoviny 1944

Národnie noviny
orgán Demokratickej strany
8. október 1944

Situácia nebola jednoduchá. Povstalecké územie sa postupne zmenšovalo. Tlač sa snažila prinášať pozitívne informácie. Z povstaleckých bojísk ich až tak mnoho nebolo. Nádej a pozitívny výhľad vzbudzovali správy z iných bojísk, na ktorých nemecké vojská ustupovali a stíhala ich porážka za porážkou.

Veľkoofenzíva v Maďarsku: Červená armáda obsadila mestá Gyula, Makov, Battyonya, Békešská Čaba ako aj 100 iných obcí... Kanaďania prešli cez Šeldu. Najväčší postup za posledných 24 hodín zaznamenala kanadská armáda, ktorá na sever od Antverp dosiahla na 10 km fronte rieku Šeldu, ktorú aj prekročila... Rozsiahle oblasti očistené: V Juhoslávii očistila Červená armáda za spolupráce Titových vojsk rozsiahle oblasti od nepriateľa. Červená armáda sa po očistení od severných predmestí Belehradu chystá na prekročenie Dunaja, aby tak spolu s Titovou armádou obsadila samotné hlavné mesto... Rusi na Oeseli: Vojská leningradského frontu sa preplavili v Estonských vodách a vylodili sa na ostrove Oesel. 
Oesel je najväčším ostrovom vo východnej časti Baltského mora a jeho obsadením získali Sovieti cennú námornú základňu na akcie proti nemeckým prístavom v Baltskom mori... Samos oslobodený: Spojenecké správy oznamujú, že po vylodení spojeneckého vojska na ostrove Samos, pri tureckom pobreží, vzdalo sa tam 1 200 fašistických Talianov. Najväčší nálet na Berlín: Spojenecké letectvo previedlo v noci veľmi ťažké nálety na Brémy, Ludwikshafen, Dortmund a Berlín... Za posledných 36 hodín útočilo 5 000 
spojeneckých lietadiel na Nemecko.

 

***

Správy z Gemera-Malohontu v tlači vydávanej v tomto období v centre povstania, v Banskej Bystrici, skôr absentujú. Bojovalo na iných úsekoch a prinášané na nich boli aj obete.

 

Pochovali sme jedného z najlepších

Smútime za 28. ročným kapitánom Samuelom Maľachom, ktorý v bojoch pri Telgárte ťažko ochorel a nevenujúc chorobe zavčasu patričnú pozornosť, prišiel už neskoro do banskobystrickej nemocnice...
Pochádzal z Petrovca v Juhoslávii a dostal sa na Slovensko za hlasom vlasti a Slovanstva. Nedočkal sa 
konečného víťazstva, po ktorom tak veľmi túžil. 

Obr vojak malach petrovskýPohreb s vojenskou poctou sa konal v piatok 6. októbra. Dve čaty našich ozbrojených vojakov mu vzdali poslednú česť. Reči, ktorými sa jednotlivý zástupcovia lúčili s nebohým, boli tak dojímavé, že mnohé oči ostali slzami zarosené.

 

Samuel Malach Petrovský (1916 – 1944)

Slovák z Báčskeho Petrovca; básnik; dôstojník juhoslovanskej armády (zúčastnil sa obranných bojov s maďarskými okupačnými vojskami); povstalecký veliteľ 3. roty 12 práporu obranného úseku Plesnivec II. taktickej skupiny. Niekedy v tomto období napísal a uverejnil báseň „Hor sa junač“:

Hor sa junač
chop sa zbraní
dosť sme boli utláčaní,
hor sa, hor sa,
syna slávy
pod zástavy, pod zástavy.

 

Zomrel 3. októbra 1944.

 

***

 

Pravda

ústredný orgán Komunistickej strany

12. októbra 1944

12. októbra 1944 v kinách v Banskej Bystrici premietali sovietsky dokumentárny film Stalingrad. V Kine pod Urpínom o 15.00, 17.00, 19.00 hodine a v Kine Hron o 14.00, 16.00, 18.00 hodine.

***

 

Sjednotení v boji – zvíťazíme

Delegáti československej vlády z Londýna pozdravili náš odboj – Manifestácia SNR: za spoločný domov rovnoprávnych Čechov, Slovákov a Karpatských Ukrajincov

Na utorkovom (10. októbra 1944) slávnostnom zasadnutí Slovenskej národnej rady, prehovoril za československú vládnu delegáciu z Londýna minister František Němec, členovia štátnej rady msgr. Fr. Hála a Jozef Vallo a slova sa ujal aj generál Rudolf Viest ako veliteľ nášho vojska...

 

„Som hrdý na Slovensko“

Potom sa ujal slova generál Rudolf Viest. Odchádzal pred rokmi zo Slovenska pokrytého hanbou, dnes sa vracia na Slovensko, ktoré hrdinským bojom pokrylo sa slávou. „Som hrdý na to, že to bolo práve Slovensko, ktoré prvé zo všetkých častí republiky pozdvihlo prápor do boja“, vyhlásil generál Viest.
Vyslovuje hold tejto armáde, ktorá cez 6 týždňov vedela odolávať materiálnej prevahe nepriateľa. Pri preberaní hlavného velenia sľubuje splniť svoju úlohu zo všetkých síl a verí, že za spolupráce SNR 
a celého národa sa mu to aj podarí.

***

Sovietske velenie na pomoc Slovenskému národnému povstaniu pripravilo Karpatsko-dukliansku operáciu, ktorá začala 8. septembra 1944, a pre ktorú odklonilo 38. armádu 1. ukrajinského frontu, ktorej súčasťou bol aj 1. československý armádny zbor. Ťažké boje v horskom teréne mali od prvých dní za následok obrovské strany vojakov, poddôstojníkov, dôstojníkov, ale aj generálov...

 

Pohreb generála, ktorý padol na Slovensku

Keď I. československý sbor zo SSSR dosiahol naše hranice pod Duklou, vojaci tu hneď vztýčili vlajku republiky. Bola to malá vojenská slávnosť doprevádzaná hukotom diel a štekotom guľometov. Vlajku vztýčil veliteľ jednej z našich brigád, generál Vedral-Sázavský, ktorý potom sadol do auta, aby sa vydal na cestu so svojimi postupujúcimi oddielmi. Niekoľko metrov od hranice, už na slovenskej strane, došlo však ku katastrofe. Jeho auto narazilo na mínu a generál Vedral-Sázavský, jediný zo štvorčlennej posádky, ostal na mieste mŕtvy. Veliteľstvo sbor mu vypravilo na druhý deň prostý a pri tom slávny pohreb. Kým v najbližšom okolí sa bojovalo, na hraniciach sa zišli predstavitelia Červenej armády, zástupcovia československých jednotiek , členovia vládnej delegácie a občania z oslobodených obcí slovenských.

(...)

 

Česť padlému generálovi a všetkým jeho vojakom, ktorí svojimi životmi zaplatili dosiahnutie severných hraníc Slovenska.

 

Jaroslav Vedral Sázavský (1895 Mělník na Sázavou – 6. októbra 1944 Dukelský priesmyk) bol československý legionár, účastník bitky pri Zborove (1917). V období Československej republiky vojak z povolania pôsobiaci na viacerých veliteľských a štábnych pozíciách. Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava bol členom odbojovej organizácie Obrana národa. Cez Budapešť a Belehrad odišiel do Francúzska a neskôr do Veľkej Británie. V roku 1944 sa dostal na východný front. V čase Karpato-
duklianskej operácie ako brigádny generál velil 1. Československej samostatnej brigáde v rámci 1. 
Československého armádneho zboru. Zahynul 6. októbra 1944 už na československom území, keď jeho automobil nabehol na nemeckú mínu.

 bojovnik 1944

Bojovník

orgán Československej armády, vydávaný v Banskej Bystrici

z 13. októbra 1944

 

Hodinka dejepisu

V štyridsiatom prvom Fűhrer
vybral sa do Ruska,
sľuboval, že do jesene
zem on tú rozdrúzga.
(...)

Potom prišla ruská zima,
tej sa Nemci báli
tisíce z tých nadľudí
v snehu čerti vzali.
(...)
Stalingradu nedobyli
bola tam päsť Rusa,
tristotisíc Nemcov padlo,
Čert vzal i Paulusa.
(...)
Vraciate sa hitlerčíci
rozbití na kusy
a na vašej vlastnej zemi
dobijú Vás Rusi.

 

Obr 3 Bojovník 13 októbra 1944

 

Ján Aláč

 

Čítať 65 krát Naposledy zmenené štvrtok, 10 október 2024 17:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!