nedeľa, 11 október 2015 13:05

Členovia MO SZPB v Rožňave si pripomenuli 71. výročie Karpatsko-duklianskej operácie na Dukle, vo Svidníku i v Poľsku

Napísal(a) Ing. Milan Kupčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

duk DSCN0310 1aKaždý deň, každý mesiac, každý rok si pripomíname udalosti, dni a výročia na ktoré nezabúdame. Tohto roku 6. októbra tomu aj tak bolo, keď sme si pripomenuli 71. výročie Karpatsko-duklianskej operácie. Tak aj my, členovia MO SZPB v Rožňave sme si pripomenuli tieto udalosti. V nedeľu 4. októbra 2015 sme nastúpili do autobusu smerom na Svidník, Duklu a Poľsko. Po príchode do mesta Svidník sme boli ubytovaní v slušnom internáte textilného učilišťa, ktoré nesie názov arm. gen. L. Svobodu. Druhý deň sme navštívili vojenský cintorín v mestečku Dukla na poľsko - slovenských hraniciach, kde je pochovaných 7690 vojakov z toho 221 čechoslovákov, 149 WP, 16 poľských a jeden jden nemecký vojak. Z pochovaných bolo identifikovaných 1408 vojakov. Milo sme boli prekvapení, keď sme dostali výbornú kávičku alebo čajík a k tomu vynikajúcu makovú buchtičku, ktorú pre nás prichystali naši poľský hostitelia. Po pietnom akte sme sa presunuli ku krížu Pojednania. Ďalšia naša cesta viedla do dedinky Zarszynie, kde na miestnom cintoríne sa nachádza masový hrob padlých príslušníkov 2. paradesantnej brigády. V týchto miestach ťažkých bojov padlo 17 príslušníkov 2. paradesantnej brigády,

zranených bolo 437 a mŕtvych 47. V masovom hrobe je pochovaných 143 príslušníkov.

Po spomienke v Zarszynii sme sa presunuli do mestečka Nowosielce, kde sa nachádza pamätník padlých príslušníkov 2. paradesantnej brigády a kde sa nachádzala aj nemocnica 2. paradesantnej brigády. Vlastne oblasť Zarzsynie a Nowosieliec bola hlavným bojiskom 2. paradesantnej brigády. Po úvodných rečiach zástupcov a delegácií zo Slovenska, Česka, Poľska ako aj iných významných inštitúcii a kladení vencov a kytíc bol slávnostnou salvou čestnej jednotky pietny akt ukončený.

Na ďalší deň nás čakala cesta na Duklu k pamätníku ČSL armádneho zboru. Pamätník je vybudovaný v priestore bojov karpatsko-duklianskej operácie (KDO) v katastrálnom území obce Vyšný Komárnik. Bol postavený v roku 1949 a vedľa pamätníka leží vojenské pohrebisko, kde je pochovaných 586 príslušníkov armádneho zboru. V roku 1981 bola v časti areálu vytvorená alej hrdinov Dukly, kde na žulových blokoch sú umiestnené busty 15 hrdinov ZSSR a Čsl. armády – napr. maršal ZSSR I. S. Konev, arm. gen. Grečko a iní. Hlavné miesto zaujíma busta arm. gen. Ludvíka Svobodu. Na kolonáde vedúcej k pamätníku sú umiestnené bronzové tabule s menami 1285 príslušníkov 1. čs armádneho zboru, ktorí padli v čase Karpatsko-dukelskej operácie. Nie všetci sú však pochovaní na Dukle, väčšina hrobov sa nachádza na poľskej strane v mestečku Dukla a Nowosielce. 

Pietneho aktu v tento deň sa zúčastnil prezident Slovenskej republiky A. Kiska so svojou delegáciou, premiér SR R. Fico, členovia vlády SR, Ozbrojených síl SR, zástupcovia armád SR, Poľskej republiky, členovia Zväzu PB, žijúci pamätníci bojov o Duklu ako aj miestny občania.

Po skončení sme sa opäť autobusom sprevádzajúcim kolónu vrátili do mesta Svidník, kde pri soche arm. gen. L. Svobodu pokračoval ďalší pietny akt. arm. gen. L. Svoboda je čestným občanom mesta Svidník a v povojnových rokoch sa zaslúžil o rozvoj tohto mesta. Doposiaľ, keď to umožňuje zdravie jeho dcéry, zúčastňuje sa vždy týchto osláv.

Následne sme sa presunuli k pamätníku Červenej armády. Pamätník bol odhalený 3. 10. 1954 pri príležitosti 10. výročia Karpatsko-duklianskej operácie, na pamiatku padlým vojakom Červenej armády. V štyroch spoločných hroboch je pochovaných 9000 sovietskych vojakov. Pomník má výšku 37 m, päťramenná hviezda na vrchole meria 3,5 m. V roku 1974 v blízosti pamätníka bol vytvorený park bojovej techniky.

Po všetkých týchto krásnych pietnych akciách, pravdupovediac, sme boli už aj mierne unavení a tešili sme sa na návrat domov. S radosťou a spokojnosťou sme sa všetci rozlúčili, tešiac sa na ďalšie stretnutie. Vďaka za zorganizovanie tohto zájazdu patrí vedeniu Oblastného výboru Zväzu protifašistických bojovníkov v Rožňave, hlavne pani tajomníčke I. Lackovej, ktorá sa o nás príkladne starala.

Poznámka: pri príležitosti 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny bol medailou ocenený predseda Oblastnej organizácie SZPB Ing. Norbert Lacko. Všetci mu srdečne blahoželáme a prajeme v jeho práci veľa ďalších síl.
Ing. Milan Kupčo

 

Fotogaléria z osláv na Dukle

 

Čítať 3086 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!