piatok, 17 február 2017 21:51

Obyvatelia Utekáča si slávnostne pripomenuli 72. výročie oslobodenia obce

Napísal(a) JUDr. J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 27. januára 2017 ZO SZPB v Utekáči v spolupráci so starostom obce Miroslavom Barutiakom zvolali na 15.00 hodinu pietnu spomienku pri pamätníku obetí 2. svetovej vojny, ktorý je umiestnený v miestnom parku. Pri pamätníku sa zišla takmer stovka obyvateľov Utekáča, vrátane hostí. Po odznení slovenskej hymny privítala účastníkov pietneho zhromaždenia predsedníčka ZO SZPB v Utekáči Gabriela Hunczmanová – Šusteková.

utek predsednicka IMG 9836Po nej zarecitovala časť básne venovanej oslobodeniu Utekáča jej dcérka Margarétka.
utek cerovsky IMG 9830V slávnostnom príhovore predseda ObV SZPB v Lučenci RSDr. Jozef Cerovský ocenil činnosť ZO SZPB a starostovi obce poďakoval za dobré vzťahy k organizácii. Pripomenul, že počas oslobodenia okresu Lučenec padlo 1918 príslušníkov Červenej armády. Toto suché číslo však skrýva slzy tisícov rodinných príslušníkov vojakov, ktorí položili svoje väčšinou mladé životy ďaleko od svojich domovov. Zármutok zasiahol aj 11 rodín z miestnej obce, ktorí stratili vo vojne svojich príbuzných. Zdôraznil, že je dôležité v dnešnej dobe pripomínať najmä mladej generácii, kto Slovensko oslobodil. Na rozdiel od niektorých politikov, ktorí tvrdia, že nás oslobodili „spojenci“, nanajvýš pripúšťajú, že „spojenci z východu“, jednoznačne zdôraznil, že nás oslobodili vojaci Červenej armády bývalého ZSSR. V jej radoch sa na oslobodení stredného a južného Slovenska podieľali aj vojaci 4. rumunskej armády v rámci 2. Ukrajinského frontu pod vedením maršála ZSSR R. J. Malinovského. Východné a severné Slovensko oslobodzovali v rámci Červenej armády aj príslušníci l. československého armádneho zboru v ZSSR, v ktorého radoch bojovali Česi, Slováci, ale aj tzv. Volynskí Česi.
utek NikolajDeteriev CHMELNICKIJ aV oblasti Utekáča bolo organizované aj silné partizánské hnutie, v ktorom boli zapojení aj robotníci miestnych sklární. V tejto oblasti operovali oddiely partizánskej brigády Chruščov pod velením legendárneho Alexeja Michajloviča Sadilenka, ktorý je aj čestnýmn občanom Utekáča. Utekáčskej verejnosti a jej okoliu je však najznámejší Nikolaj Deteriev Chmelnickij, ktorý ako kapitán ČA prišiel bojovať do slovenských hôr. Na začiatku bol komisárom pionierskeho práporu gen. Svobodu a neskôr veliteľom oddielu, ktorý niesol jeho meno a pôsobil v rámci partizánskej brigády Chruščov. Medzi miestnymi bol proste „NIKOLAJ“. Žiaľ, ani Chmelnickij sa slobody nedožil. Mladý odvážny veliteľ nedocenil so svojou skupinou dôkladný prieskum obce Drahová a pri prestrelke v strede obce ich napadli od chrbta Nemci, ktorí čakali v prvých domoch na začiatku obce. Keď raneného Chmelnického niesol spolubojovník Andrej Krátky, ďalšia guľka z nepriateľského samopalu vyhasila obidva životy.
Po N. D. Chmelnickom je pomenovanie údolie, v ktorom položil so svojimi druhmi svoj mladý život (mal iba 24 rokov). Na mieste, kde vyhasol jeho život, obyvatelia Utekáča-Drahovej postavili pamätník s jeho menom.
Po skončení príhovoru pána starostu predsedníčka vyzvala všetkých účastníkov spomienkového zhromaždenia, aby k pamätníku obetí 2. svetovej vojny položili pripravené sviečky. Túto dôstojnú tradíciu zaviedli Utekáčania.

JUDr. Jozef Pupala

 

 

 

 

 

Čítať 2612 krát Naposledy zmenené sobota, 18 február 2017 11:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!