piatok, 22 december 2017 16:27

Dôstojné oslavy 73. výročia oslobodenia Rimavskej Soboty

Napísal(a) JUDr. J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Dôstojné oslavy 73. výročia oslobodenia Rimavskej Soboty Foto: JUDr. Jozef Pupala

Po takmer šiestich rokoch okupácie dočkala sa slobody dňa 21.12.1944 aj Rimavská Sobota, centrum Gemera. Za obdobie okupácie z mesta odvliekli do koncetračných táborov 670 „židobolševikov“ z Rimavskej Soboty. Obyčajní obyvatelia mesta bez rozdielu národnosti boli proti fašistickému režimu a naviac okupantom. Svedčia o tom aj udalosti, kedy mladí muži radšej opustili „hortyovskú vlasť“ a ušli do zahraničia. Mnohí mladí muži, ktorí boli nasadení na východný front k maďarskej armáde, pri prvej príležitosti prebehli k Červenej armáde.

Boli to napríklad „komsomolci“ z Rimavskej Soboty Pavol Balík (neskôr prešiel k Svobodovcom) a syn Sotlára z Tomašovej Ondrej Šinar - Šmál. Mladý Ondrej bol kapitánom Červenej armády a svoj život položil pri obrane Sevastopoľa dňa 28. augusta 1941. Jeho meno nesie aj ulica v Rimavskej Sobote, miestna časť Tomašová. Zdôrazňujem túto skutočnosť práve dnes, kedy „novodobí fašisti“ vymývajú verejnosti a najmä mladým ľuďom mozgy o „ruskom nebezpečenstve“!

Značná čas obyvateľom mesta, okresu, ale aj celého Slovenska si uvedomuje ako ľahko sme sa vzdali svojej suverenity a ľahko sme sa stali novodobou kolóniou sofistikovaného fašizmu v podobe nadnárodnej a domácej kolaborúcej oligarchie.

Hospodárstvo okresu a celého Slovenska tak nezničila II. svetová vojna, ako bezbrehá privatizácia a následná likvidácia poľnohospodárstva a priemyslu. Na bývalých podnikoch Cukrovaru, pivovaru stojí Tesco, zo svetových sklární v Novohrade sú ruiny ako po kobercovom bombardovaní „našich súčastných spojencov“ Apolky v Bratislave, Nových Zámkov, Dubnice, Dubovej,.. Tak sme za 27 rokov „blahobytnej demokracie" dosiahli jednu z najvyšších nezamestnaností na Slovensku.

Naše ženy, a muži, často s vysokoškolským vzdelaním, aby dokázali uživiť rodinu, odchádzajú na podradné práce do západných koloniálnych centier za prácou. Naši predkovia, ktorí bojovali za našu slobodu proti okupantom, sa musia obracať v hrobe!

Tento deň si pripomenuli Rimavskosoboťania pietnym aktom pri pamätníku vojakov Červenej armády, ktorí položili svoje životy pri oslobodzovaní mesta. Pri pamätníku osloboditeľov padlých v boji pri oslobodzovaní mesta položili vence žiaci víťazného družstva vedomostnej súťaže „Protifašistický odboj a oslobodenie mesta", ďalej primátor mesta Rimavská Sobota, ObV SZPB, prednosta Okresného úradu v Rimavskej Sobote, predstavitelia polície a ďalších organizácií a inštitúcií v meste.

Po skončení kladenia vencov privítal účastníkov pietneho zhromaždenia predseda ObV SZPB Ing. Pavol Brndiar a odovzdal slovo k prednesu básne na počesť padlým osloboditeľov Ing. Milane Jutkovej. Potom nasledoval slávnostný príhovor primátora mesta Rimavská Sobota, ktorý v úvode privítal prítomného priameho účastníka v boji proti fašizmu, obyvateľa Rim. Soboty plk. v. v. Ladislava Sládeka.

rs IMG 0999 1Pán primátor vo svojom príhovore zdôraznil, že napriek uplynutej dobe 73 rokov od krvaných bojov a oslobodení mesta nesmieme zabudnúť, že za našu slobodu mesta vďačíme vojskám Červenej armády II. Ukrajinského frontu pod velením maršála ZSSR Rodiona Jakovleviča Malinovského, ktorý mal v dobe oslobodenia mesta svoj štáb už v neďalekej Tornali a konkrétne v jeho zostave 40. armáda pod velením genpor. F. F. Žmačenka, veliteľa 240. streleckej divízie genmjr. F. F. Umaňského a 33. streleckého zboru genmjr. A. I. Semionova zviedli urputné boje k prístupom k Rimavskej Sobote.

V boji o Rimavskú Seč padlo 85 červenoarmejcov, o Jesenské 55 červenoarmejcov a 17 rumunských vojakov 4. armádneho zboru - prvej rumunskej pod velením zborového generála J. Boiteanu.

Je nutné zdôrazniť, že nemecká 8. armáda a 1. maďarská armáda mali vybudovaných niekoľko zátarasových obranných pásiem, využívajúc toky riek, pahorkatiny, rozmiestnené a v snehu maskované mínové polia, drôtené zátarasy. Okrem toho využili aj pásmo malých pevnôstok vybudovaných ešte za prvej ČSR. Útoky oslobodzujúcich vojsk podporovala aj časť 5. leteckej armády pod velením genplk. S. K. Goriunova.

Pred hroziacim obkľúčením sa nepriateľské vojská stiahli za Rimavskú Sobotu na pahorkatiny Tomašová - Sobôtka - Čerenčany - Vyšná Pokoradz. Po dobytí Sobôtky v deň oslobodenia Rimavskej Soboty 21.12.1944 padlo 14 vojakov Červenej armády. Vyčerpané vojská na oboch stranách využili vianočné a novoročné sviatky na doplnenie, zotavenie a najmä zásobovanie muníciou, ale aj terénom.

Pred pripravovanou ofenzívou proti okupantom dňa 7. januára 1945 nariadili svojim rozkazom č. 4 náčelník posádky Červenej armády gard.plk. Voronov a veliteľ posádky kpt. Nizov evakuovať obyvateľov mesta do Felediniec, Širkoviec a Šimonoviec do 10.1.1944, aby sa predišlo stratám na civilnom obyvateľstve pred leteckou a delostreleckou prípravou bojujúcich strán. Ako vidieť z dobových dokumentov, život po oslobodení mesta nebol ľahký a obyvatelia museli podstúpiť ešte ťažké obdobie aj po zániku dunenia diel a bômb.

Práve pre utrpenie, ktoré prináša vojna je nevyhnutné najmä mladým ľudom pripomínať toto obdobie, aby nevideli vo vojne dobrodružstvo, ale utrpenie. Veď vyhasínali životy väčšinou mladých ľudí na obidvoch bojujúcich stranách. Každý z nich mal doma rodinu, príbuzných a chcel žiť! No nenásytná oligarchia ich vyhnala na ľudský bitúnok, ktorý pre nich predstavoval obrovské zisky. Ich preliata krv a vyhasnuté desiatky miliónov životov predstavovalo len navýšenie ich majetkov.

Preto by sme nemali byť ľahostajní ani k dnešným vojnovým konfliktom, či už je to na východe od našich hraníc, alebo vzdialenejších regiónoch. Vo vojne vždy krvácajú nevinní v mene zisku bohatých. A preto by sme svojimi postojmi a konaním nemali dopustiť, aby hrôzy vojny zachvátili opäť našu krásnu domovinu.

Na záver svojho príhovoru primátor JUDr. J. Šimko a predseda ObV SZPB v Rimavskej Sobote ing. P. Brndiar poďakoval všetkým prítomným za účasť a osobitne vojakom posádky z Rožňavy za prispenie svojou účasťou k dôstojnému priebehu osláv a poprial všetkým účastníkom zhromaždenia pokojné a mierové Vianoce a úspešný rok 2018.

Foto: autor príspevku
JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 2851 krát Naposledy zmenené utorok, 26 december 2017 23:23

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!