streda, 02 august 2023 16:46

Úvod mesiaca august v Bratislave patril poézii Gemera Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Ako súčasť Bratislavského kultúrneho leta sa 1. augusta večer uskutočnilo v našom hlavnom meste podujatie nazvané Poézia Gemera, ktoré v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom pripravilo Vydavateľstvo Pars Artem. Organizátori využili priestory Klubovne a Letnej čitárne na Tolstého ulici, kde sa v réžii spisovateľky a riaditeľky vydavateľstva Zuzany Kuglerovej so svojou poetickou tvorbou predstavili tri poetky. Dve z nich – Beta Svetlíková a Silvia Hajdúová pochádzajú z Gemera, ktoré v tomto podujatí čítaním svojich prác zviditeľnili poetickú tvorbu regiónu. Tretej z nich, Anete Beňkovej, počas besedy pokrstili aj jej novú knižku Vôňa kameňa. Na podujatí boli vystavené reprodukcie obrazov gemerských výtvarníčok, ktoré rovnako ako poézia zaujali všetkých prítomných.

ba poezia gemera 1

 Netreba prízvukovať to, že Gemer je krásny malebný kraj a jeho rodáci môžu byť právom na neho hrdí.

silvia hajduova 1a 364811469 255478677279397 3057919904558831933 nPredstavme si v krátkosti pozvaných hostí podujatia Poézia Gemera.

Silvia Hajdúová pochádza z Rožňavy. Za svoju poéziu získala viacero ocenení. V roku 2022 sa stala finalistkou literárnej súťaže Pars Poetry v kategórii poézia a próza. V septembri toho istého roku debutovala básnickou zbierkou Dievča s obitými kolenami, ktorou vedie čitateľa svojím intímnym prostredím, ktoré je výrazne podfarbené rodným Gemerom, v ktorom vyrastala a stále žije. Nájdete v ňom vášnivú výpoveď ženy - píše o nej v recenzii knižky Zuzana Kuglerová, a pokračuje - ktorá chce od života viac a neprijíma formuláciu – ži tak, ako Ti je súdené. Hľadá. Hľadanie je prítomné v každej jej básni, v každom verši. Hľadá hodnoty, cez ktoré sa môže stať svet lepším.

hric svetiikova Enhanced1Beáta Svetlíková (Bea Hric Swetlunka) sa narodila v Revúcej. Vyrastala a aj teraz žije v rodnej obci Pavla Emanuela Dobšinského v Slavošovciach. Predtým bola obyvateľkou Rožňavy, tu navštevovala literárny klub Litterra, kde získala prvé skúsenosti v písaní poézie a prózy. Tu bola aj členkou folklórneho súboru Dubina. Pracovala v detských jasliach, vypomáhala v centre voľného času a v knižnici v Slavošovciach. Momentálne sa venuje starostlivosti o rodičov. Jej záľubou je záhradka a fotografovanie. Svoju prvú tvorbu mala uverejnenú v Literárnom týždenníku. Získala pár ocenení v poézii, jedno v próze.

ba poezia gemera obrazy 5

 

aneta beňkova 1aAneta Beňková žije vo Veľkom Krtíši a v súčasnosti pracuje ako sprievodkyňa v Múzeu bábkarskych kultúr a hračiek v Modrom Kameni. Je poetka, členka literárneho klubu V. L. A. S. pri Novohradskom osvetovom stredisku. Poézii sa venuje posledných päť rokov, aj keď jej prvé dotyky s písaním siahajú až do obdobia okolo roku 1995. Svoju tvorbu uverejňovala v časopisoch Dotyky, Slovenské pohľady, Slovenské národné noviny, ale tiež v mesačníku REKUS. Získala viacero ocenení v literárnych súťažiach v žánri poézia.

ba poezia gemera v 2aPodujatia za OZ Gemerskí umelci sa zúčastnila pani Iveta Čapóová, ktorá sa o ňom na sociálnej sieti vyjadrila s vedomím, že nebude posledné, ktoré za hranicami regiónu Gemera bude propagovať tvorbu našich umelecky nadaných ľudí. Poďakovala tiež za príjemne strávený podvečer v milej spoločnosti, z ktorého sme si odniesli hrejivý pocit podpory umenia a spolupatričnosti. 

ba poezira gemera knizky 3

MG od

Zdroj: facebook.com/iveta-capoova

Čítať 613 krát Naposledy zmenené streda, 02 august 2023 20:59

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!