×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/priroda/rastliny/fazula
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/priroda/rastliny/echinacea
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/priroda/rastliny/fazula
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/priroda/rastliny/echinacea
pondelok, 08 október 2012 13:33

Občas si človek kladie otázku koľko druhov fazule je na svete Doporučený

Napísal(a) Dr. Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Kto by nepoznal fazuľu. Nepoznám takého človeka. Jej význam  pre život človeka je jedinečný. Toľko užitočných látok, čo obsahuje táto potravina, snáď iná ani nemá.
Občas si človek kladie otázku, koľko druhov fazule je na svete. Pravdu povediac, bližšie sme to ani neskúmali, ale veľa. Ak o tom viete niečo bližšie, bolo by to zaujímavé dať na túto webovú stránku.
Ženy, ktoré v Rakovnici pestujú fazuľu, ako sme zistili, ju  rozdeľujú na

klasickú, bielu, farebnú, malú, veľkú a pod. Názov druhu, ani poddruhu, sa ani nepoužíva. To je nepodstatné. Potom sa delí podľa toho, či je kríčková alebo popínavá (ťahajúca sa po lieskových paliciach). 
Predkladáme vám zhopár ukážok niektorých druhov fazule, čo naše ženičky dopestovali.
Foto a text: Dr. Sabo

Poznámka MG: Fazuľa má odvodňujúce účinky, posilňuje činnosť srdca a krvný obeh. Je vhodná pre ľudí s redukčnou diétou. Fazuľa obsahuje značné množstvo železa, vápnika, draslíka, vitamínu C a rôznych vitamínov skupiny B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny povzbudzuje črevnú činnosť, upravuje trávenie a viaže jedovaté látky a tuky. Fazuľa tiež obsahuje množstvo stopových prvkov: mangán (dôležitý pre zdravý rast vlasov), molybdén (ovplyvňujúci látkovú premenu) a ďalšie. 
Regenerujúci, liečivý význam fazule pre ľudský organizmus je daný vysokým obsahom nukleových kyselín a bielkovín. (Konzumácia čiernej a hnedej fazule pomáha pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom; zelená fazuľka pomáha pri ochoreniach pečene.)
Pozor! U ľudí, ktorí majú nedostatok enzýmov na štiepenie tzv. alfa-galaktozidov, môže fazuľa vyvolávať nadúvanie a hnačku.

{gallery}priroda/rastliny/fazula{/gallery}
{jcomments on}


 

Čítať 2683 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!