pondelok, 03 december 2018 12:22

Fyzika vo Hvezdárni v Rožňave Doporučený

Napísal(a) ZŠ
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V prekrásny slnečný, ale už zimný deň, 28.11.2018 sa ôsmaci a žiaci z cestovateľského krúžku zo ZŠ J. A. Komenského v Revúcej vybrali navštíviť zaujímavé miesta v Rožňave. Návštevu Rožňavy začali vo hvezdárni. Po mnohých rokoch sa tam znovu vrátili, aby prežili fyziku inak, netradične, nie v učebni školy.
Hvezdáreň Rožňava sa nachádza v severnej časti mesta, nad poliklinikou na južnom svahu Kalvárie. V dobe najväčšieho rozkvetu mala hvezdáreň 10 zamestnancov a okolo 10 000 návštevníkov za rok. Po rokoch útlmu, začala hvezdáreň v lete tohto roku znovu vítať návštevníkov, a aj preto tam smerovali naše kroky.

Počas návštevy hvezdárne žiaci získali množstvo informácií o Slnku, planétach našej Slnečnej sústavy. Pozreli si prvý ďalekohľad, ktorý zostrojil G. Galilei. Cez otvor v kupole sa ďalekohľadom pozerali na slnkom zaliatu oblohu. A sľúbili si, že v lete budúceho roku navštívia hvezdáreň a zúčastnia sa pozorovania nočnej oblohy.

Návšteva Rožňavy pokračovala prehliadkou Baníckeho múzea, kde si žiaci pozreli zbierku nerastov, vyťažených v blízkom okolí, flóru a faunu Gemera v prírodovednej časti múzea. A v baníckej časti múzea, ktoré po rozsiahlej rekonštrukcii otvorilo svoje brány v máji tohto roku, náradie a oblečenie baníkov v minulosti, pece, v ktorých sa tavila železná ruda, odliatky zo železa, vŕtačky a ochranné prostriedky baníkov. Navštívili štôlňu, ale hlavne mali možnosť navštíviť nové vzdelávacie centrum SENTINEL, kde videli jeden z troch parných valcov na svete a parný nákladný automobil Sentinel.

Obidve exkurzie sa našim žiakom veľmi páčili, pretože sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií z nášho okolia a znovu sa potvrdilo, že za zaujímavosťami vedy, techniky, prírody nemusíme cestovať ďaleko, nájdeme ich aj v našom bývalom okresnom meste v Rožňave.

 

Čítať 2180 krát Naposledy zmenené utorok, 04 december 2018 23:19

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!