piatok, 15 február 2019 11:41

Na návšteve Klamária Doporučený

Napísal(a) ZŠ
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Žiaci 6. až 8. ročníka Základnej školy J. A. Komenského v Revúcej zažili 6.2.2019 školu inak. Navštívili Klamárium – interaktívnu výstavu, ktorú je možné v týchto dňoch vidieť v Košiciach. Klamárium ukazuje, čo prezrádzajú zrakové klamy o ľudskej mysli. Jej autormi sú psychológovia z Akadémie vied ČR. Všetci, ktorí sme výstavu navštívili, sme sa mohli dozvedieť akým spôsobom funguje ľudská myseľ pri zrakovom poznávaní sveta a ako môže oklamať. Vstúpili sme do sveta, kde sa neuveriteľné stáva skutočnosťou, dospelí sa menia na trpaslíkov, guľôčka sa kotúľa na lište do kopca a miznú veci, ktoré ste ešte pred chvíľou na vlastné oči videli. Nechali sme sa oklamať, aby sme sa dozvedeli viac o ľudskej mysli. Samotnú výstavu tvorí 30 známych i menej známych zrakových klamov.

Väčšina z nich má interaktívnu povahu, a tak sme sa mohli aspoň na chvíľu stať súčasťou jednotlivých klamov.
Veľkým zážitkom bola návšteva Amesovej miestnosti, kde sa ľudia menia na obrov a trpaslíkov podľa toho, v ktorom rohu miestnosti stoja. Výstava je inštalovaná v Kultúrparku v Košiciach – v bývalých mestských kasárňach.

Naše kroky potom smerovali na náučno – vtipnú výstavu „Až naprší a uschne".  Tu sme mali možnosť skúmať jedinečnosť zemskej atmosféry. Videli sme simuláciu, aký vplyv má na svet roztápanie ľadovcov, ocitli sme sa v mračnách búrky, v ľadovom iglú, aj sme si vyskúšali ako zneje náš mimozemský hlas.

Znalosti a poznatky môžeme získavať aj inak, než len v školských laviciach. A žiaci a učitelia Základnej školy J. A. Komenského to vedia. A návšteva spomínaných výstav je toho dôkazom, že učiť sa dá aj inak, netradične a zaujímavo.

 

Čítať 1313 krát Naposledy zmenené piatok, 15 február 2019 14:03

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!