pondelok, 24 jún 2019 14:36

Dažďovú záhradu otvorili v Revúcej Doporučený

Napísal(a) ZŠ
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V areáli Základnej školy J. A. Komenského v Revúcej za prítomnosti pani prednostky MsÚ v Revúcej Ing. Evy Kučerákovej, vedúceho referátu školstva pána Ing. Igora Kvetka, PhD., riaditeľov miestnych škôl a hostí otvorili unikát – dažďovú záhradu.
V rámci programu „Klíma nás spája“, ktorý zastrešuje občianske združenie Živica – centrum environmentálnej a etickej výchovy, sa už niekoľko rokov realizuje projekt budovania dažďových záhrad v školách po celom Slovensku. V tomto školskom roku 2018-2019 sa to podarilo Základnej škole J. A. Komenského, jednej z desiatich, podporených sumou 1 000 € od donora tejto aktivity – dm drogerie markt.

Prvé výkopové práce začali v marci, potom práce zdržalo daždivé počasie a tak sa s prácami končilo až koncom mesiaca máj. Okrem vybudovania samotnej dažďovej záhrady si v základnej škole dali hlavne za cieľ ukázať deťom a možno aj obyvateľom mesta, že k udržateľnosti rýchlo meniacej sa klímy môžeme prispieť malými krokmi aj my. Každá dažďová záhrada má mnoho úloh, tu je niekoľko z nich:

  • zadržiavanie vody v mieste kde spadla,
  • spomaľovanie odtoku vody do kanalizácie,
  • filtrovaniu vody od nebezpečných látok,
  • ochladzovaniu klímy,
  • zabezpečovanie výparu a zároveň sa stáva miestom pre život rastlín, živočíchov a mikroorganizmov. Ukazuje našim mladým ľuďom, že s meniacou sa klímou sa dá bojovať a dá sa to aj malými krokmi, akými je aj táto záhrada.

Poďakovanie patrí všetkým, ktorí pri budovaní záhrady pomáhali, a to: Živica, dm drogerie markt, p. Ján Šofranko, p. Vladimír Beňo, p. Vladimír Ferdinandy, RZ pri ZŠ J. a. Komenského, p. Ervin Hapl, p. RNDr. Hana Dorčáková, a iní. Poďakovanie patrí aj učiteľom, prevádzkovým zamestnancom, pracovníkom v malých obecných službách a tiež žiakom školy.

Čítať 1349 krát Naposledy zmenené streda, 26 jún 2019 15:04

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!