streda, 24 november 2021 10:49

Záložka do knihy spája školy v Čechách i na Slovensku Doporučený

Napísal(a) ZŠ
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Kúzlo knihy v ruke môže byť umocnené darovanou záložkou vyrobenou kamarátmi z inej školy... Možno aj tieto očakávania má projekt, ktorý každoročne osloví množstvo čitateľov z rôznych škôl a miest. V školskom roku 2021/2022 sa do 12. ročníka česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy prihlásilo 928 škôl s celkovým počtom 106 074 žiakov. Z Českej republiky 224 škôl s celkovým počtom 22 816 žiakov a zo Slovenskej republiky 704 škôl s celkovým počtom 83 258 žiakov. Základná škola J. A. Komenského v Revúcej získala partnerskú školu z Ostravy. Zaujímavosťou bolo, že u nás sa do projektu zapojili tretiaci a v Ostrave ôsmaci a deviataci. Od kamarátov z Čiech prišli tretiakom krásne záložky inšpirované českými rozprávkami ako: Rákosníček, Víla Amálka, Bob a Bobek, Rumcajs, Spejbl a Hurvínek, Večerníček a mnohé iné. Každá bola iná, každá bola originál. Darované záložky budú čitateľom v Ostrave aj v Revúcej spoľahlivo strážiť aj tú poslednú prečítanú stránku ich obľúbenej knihy.

ra kom zalozka21cĎalším zaujímavým projektom, do ktorého sa žiaci ZŠ J. A. Komenského v Revúcej každoročne zapájajú je „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“, realizované k Medzinárodnému dňu školských knižníc. Celé knižné dopoludnie sa nieslo v duchu témy: „Objavy v knižnom svete, objavovanie nových žánrov v literatúre“.

ra kom kniznica21eŽiaci ôsmeho ročníka začali putovanie, ktoré ich viedlo po stopách školskej knižnice, ako aj po jednotlivých žánroch v literatúre.

Vyskúšali si skupinovú prácu, počas ktorej vytvárali brainstorming na tému kniha a knižnica.

Ďalšou zastávkou ich objavov v knižnom svete bolo čítanie ukážok z vybraného textu od spisovateľky E. Rúčkovej – Žuvačkový kráľ. Potom pokračovali v práci, ktorá spočívala v rozvíjaní slovnej zásoby, predstavivosti, kreativity a tvorivosti.

V závere nášho Medzinárodného dňa školských knižníc boli všetci plní zážitkov, čomu nasvedčovala aj živá diskusia, ktorá sa rozpútala na konci knižného putovania.

Aj takýmto spôsobom si žiaci prehĺbili svoju tvorivosť, fantáziu a kreativitu s poznatkami z literárnej výchovy.

 

Čítať 926 krát Naposledy zmenené streda, 24 november 2021 16:59

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!