utorok, 12 február 2013 13:01

Finančná gramotnosť prináša žiakom ZŠ I. B. Zocha zodpovednejší pohľad na svoj budúci život Doporučený

Napísal(a) Andrea Tokárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Predmet Praktické financie vyučujú v ZŠ I. B. Zocha už druhý rok. Ohlasy sú veľmi pozitívne, a to zo strany žiakov, rodičov aj Štátnej školskej inšpekcie.
Ako už sám názov predmetu navráva, nejedná sa o žiadne nudné sedenie nad odbornou literatúrou, ale najmä o praktické aktivity spojené s peniazmi a všetkým, čo sa okolo peňazí točí.
Ôsmaci sa oboznamujú s osobným, či rodinným rozpočtom, zisťujú, aké

všelijaké výdavky musí rodina vynaložiť na bežný chod domácnosti, aké všelijaké poplatky je potrebné v pravidelných intervaloch platiť, ako správne zostaviť a následne nastaviť rodinný rozpočet tak, aby rodina neskĺzla do debetu. Taktiež sa učia pracovať s letákmi rôznych obchodných reťazcov, aby dokázali nakúpiť čo najrozumnejšie a minuli pritom čo najmenej peňazí. Učia sa orientovať v spleti ponúk internetových obchodov, lebo kúpiť najlacneší výrobok ešte neznamená kúpiť ho skutočne najlacnejšie. Samozrejme, k tomuto všetkému patrí aj schopnosť v prípade potreby vybaviť svoju reklamáciu, preto sa žiaci oboznamujú aj s právami spotrebiteľov.
Žiaci sa tiež učia orientovať sa aj v ponukách mobilných operátorov, poskytovateľov internetu, digitálnej televízie, či v ponuke bánk.
Deviataci sa venujú základom podnikania, daňovým a mzdovým témam. Z ich pohľadu sú pre nich prínosné najmä informácie o tom, čo všetko ich čaká, ak si budú chcieť cez prázdniny brigádnicky privyrobiť, aké povinnosti im z toho vyplývajú, koľko zarobia v čistom, ak poznajú len svoju hrubú mzdu a pod.
Takýmito pútavými aktivitami sa zo žiakov stávajú mladí ľudia zodpovední za svoje financie a svoj budúci život. Sú pripravenejší na svet, ktorý ich čaká po opustení lavíc základnej školy.
Mgr. Andrea Tokárová

{jcomments on}


 

Čítať 1897 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:16

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!