štvrtok, 12 marec 2015 10:42

Na hodinách náboženskej výchovy si s deťmi urobili vlastnú krížovú cestu

Napísal(a) Mgr. Katarína Krištofová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra zocha krizova aV pôstnom období sa vo všetkých katolíckych kostoloch nielen na Slovensku, ale po celom svete tradične konajú krížové cesty. Na niektorých miestach majú krížovú cestu vytvorenú v prírode či na rôznych kopcoch. 
My v ZŠ I. B. Zocha v Revúcej sme sa rozhodli tradíciu poňať trochu netradične. Na hodinách náboženskej výchovy sme si s deťmi urobili vlastnú krížovú cestu. Predchádzala tomu zodpovedná príprava – našli sme si obrázky jednotlivých zastavení, ktoré sme potom rozmiestnili po celej škole – na chodbách aj pri telocvični. Pán údržbár nám zbil jednoduchý kríž, aby ho uvládali niesť aj malí prváci. Prípravu sme dokončili sviečkami a textami k jednotlivým zastaveniam krížovej cesty. Tému sme si vybrali veľmi dôležitú a aktuálnu – za rodičov. A mohli sme začať. Najprv sme sa v triede pomodlili úvodnú modlitbu a už sme sa vybrali putovať s Ježišom a jeho krížom po štrnástich zastaveniach, pri ktorých sme uvažovali nad odsúdením Piláta, troma Ježišovými pádmi, stretnutím s Matkou Máriou, Šimonovou pomocou, Veronikinou šatkou či pribitím na kríž a pochovaním. Menší za pomoci pani učiteliek, starší žiaci sami čítali zamyslenia pri každom zastavení. Nesením kríža

a sviečok a zvládnutím viacerých schodov a poschodí sme na seba preniesli aspoň časť námahy, ktorú podstúpil na krížovej ceste Ježiš Kristus. Na záver hodiny každý dostal obrázok „svojho“ zastavenia aj s textom zamyslenia, aby sa aj doma mohol podeliť s rodičmi o modlitbu, ktorú za nich pri netradičnej krížovej ceste obetoval.

Mgr. Katarína Krištofová

 

Čítať 1791 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!