streda, 25 jún 2014 20:09

Päťdesiatpäťročné stretnutie od maturít vítal nápis: Dum spiro, spero

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv 55 DSC 1061aBudova našej alma mater stojí presne tak, ako kedysi. Zmenený je iba nový názov školy, ktorý o nej hlása aj v maďarskom jazyku, že jej pokračovateľkou je dnes Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika. Stretli sme sa pred ňou v sobotu 21. júna 2014 pred 15-ou hodinou zmenení iba my. Jej absolventi pripomínajúci si 55 rokov od vykonania skúšky dospelosti. Poznačení rokmi prežitými po ukončení štúdií na nej, ktoré zanechali svoje stopy, viditeľné už na prvý pohľad, predovšetkým na našich tvárach. Keďže sa stretávame za posledných 30 rokov pravidelne každý piaty rok, nebolo potrebné pri terajšom stretnutí, okrem pozdravu a podaní rúk, povedať veľa informácií o sebe. Hlúčok diškurujúcich spolužiačok i spolužiakov XI. A i XI. B triedy stále rástol, a tým sa napĺňal aj počet prihlásených záujemcov o tento deň. Všetci zúčastnení sme cestu zvládli - pricestovali sme z Brandýsa nad Labem v Čechách, Žiliny, Považskej Bystrice, Bratislavy, Martina, Banskej Bystrice, Brezna, Popradu, Spišskej Novej Vsi, Prešova, Kežmarku, Markušoviec, Košíc, ale aj z Dobšinej, Gočova, Betliara, Rožňavského Bystrého. Pár spolužiakov bolo "domácich" - z Rožňavy.

rv 55 DSC 1068Otvorením dverí v každej triede školy sa vám

najčastejšie objaví tabuľa. Naša spred 55 rokov bola celá čierna. Zavesená na oceľovej tyčke sa po obidvoch jej stranách kĺzala hore, alebo dolu. Kto ju ako potreboval pri písaní zadaných úloh. Po 55 rokoch nás, abiturientov Jedenásťročnej strednej školy slovenskej v Rožňave čakala modernejšia tabuľa. Bola umiestnená takmer po celej šírke steny pred lavicami, tiež trošku odlišnými od našich. Čo som si všimol pri vchádzaní do bývalej XI. B triedy teraz, bol nezvyklý ornament s výstižným latinským názvom: Dum spiro, spero. Moje spolužiačky hneď pohotovo reagovali aj s jeho prekladom: Pokým dýcham, dúfam. V dnešnej modernej dobe bažiacej po anglických výrazoch to bolo milé prekvapenie. Dokladuje vlastne to, že dnešní študenti nemajú problém používať i takýto jazyk. Doba rozvoja informatiky a výpočtovej techniky tomu napomáha. Vďaka Vám, naši nasledovníci, za milý pozdrav.

rv 55 DSC 1087Ale keď som už prešiel dvermi do jednej z našich bývalých tried, budem pokračovať. Každému bolo milé pozrieť si naše maturitné tablo poznačené dobou, v ktorej sme žili. Raketa letiaca do vesmíru, kde sa už v jednom ťahu nezmestila hviezda. Spomínali sme pred ním väčšinou v tichosti najmä pri pohľade na tých, ktorých nám pripomínal už iba ich portrét. Poponáhľali sa trošku skôr od nás. Poniektorí neprítomní mali iné povinnosti, resp. problémy, ktoré im zmarili cestu prísť na toto stretnutie.

rv 55 DSC 1092Opisovať prostredie triedy po spomínaných rokoch nebudem. Žiadna kontrola účasti sa nekonala. Iba sa tlmočil pozdrav od tých, ktorí neprišli a dali o tom vedieť. Ako napríklad Juraj z Prahy, Tono zo Zabudišovej, Ľudmila a Jozef z Bratislavy. Brali sme na vedomie ich neúčasť a verím, že budúce výročie si pripomenieme už s nimi i ďalšími, o ktorých doteraz nevieme veľa.
rv 55 DSC 1124Stretnutie nadobudlo slávnostný charakter pri spoločnom stole v reštaurácii na Námestí baníkov aj so spolužiakmi z XI. A triedy, za ktorých sa prihovoril Ondrej z Košíc, ktorý, o. i. pripomenul, že všetci spolužiaci máme už za sebou najplodnejšie roky nášho života, poznačené starosťami, radosťami, ale aj väčšími, či menej významnými úspechmi. Je to dobrý pocit, keď môžeme konštatovať, že
naše úspechy spočívali predovšetkým v tom, že každý z nás sa po maturite zhostil svojho ďalšieho napredovania či už ďalším štúdiom,rv 55 DSC 1126 poriadne vykonávanou prácou, starostlivosťou o svoju najbližšiu, ale aj ďalšiu rodinu, o svojich priateľov, známych a pod.

Najviac nás teší, že sme vytvorili dobré podmienky pre úspešný vývoj generácií našich rodín, detí, vnúčat, ale niektorí z nás aj generácií ich najbližších rodín (sestier, bratov a pod.).
Na toto sme v našom veku už najviac hrdí.

Ondrej z Bratislavy

Čítať 2751 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!