pondelok, 25 máj 2015 14:26

Prešlo neuveriteľných štyridsať rokov

Napísal(a) Darina Figúrová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

sla stretnutie 40 asla IMG 1455(Tento príspevok píšem s dovolením mojich spolužiakov.) 
Prešlo naozaj neuveriteľných 40 rokov od opustenia školských lavíc v ZŠ Pavla Emanuela Dobšinského v Slavošovciach žiakmi v rokoch 1966 – 1975. V júni 1975 sme boli tínedžermi na prahu dospelosti a celý život sme mali pred sebou so všetkými jeho starosťami i nástrahami, ale najmä s našimi plánmi a snami. Dnes sme tiež na prahu, ale seniorského veku a dá sa povedať, že dve tretiny života máme za sebou. Väčšina z nás sme rodičmi a mnohí sa tešíme z vnúčat. Krásny to pocit, keď človek bilancuje, čo po ňom zostane. Každý z nás nejakú tú stopu, či spomienku po sebe zanechá a vôbec nevadí, že je viac alebo menej výrazná. Dôležité je, že ostane. Dôležité je tiež, že sme sa 23.5.2015 stretli pred bránou školy vo veľmi slušnom počte, 22 z 34 žijúcich. Niektorí sa stretávame pravidelne, kamarátstva zo školských lavíc ostali, niektorých stretneme sporadicky a niektorých sme sa nevideli 40 rokov a to bola senzácia. Veru mnohí sa ani nespoznali, ba ani na meno si nepamätali. Ale po vzájomnom uvítaní sa nám všetkým „rozjasnilo“. Pozreli sme si školu v Slavošovciach, kde sme prežili krásnych 9 rokov, triedy, kde sme "drali" lavice. Zhodli

sla IMG 1419sme sa, že škola je pekná a veľa sa v nej pomenilo, chvályhodné je, že k lepšiemu. Ďakujem pani riaditeľke Mgr. Darine Labošovej, že nám umožnila vstup a ochotnej p. školníčke Helene Bartókovej za doprovod po škole. A teraz tá najdôležitejšia časť. Usadili sme sa v miestnom kultúrnom dome a začali spomínať na všetko. Slová „ pamätáš sa na ....“ by iste nikto nespočítal. Veľmi sme sa na seba tešili, spomienky sa prelínali s udalosťami terajšieho života, vrava neutíchala po celý čas stretnutia. Boli sme zvedaví, akí sme po 40 rokoch, boli sme zvedaví ako sa každému z nás život za tých 40 rokov vyvíjal, kam ho zavial, čo rodina, práca, profesia. Fajn, že sme aj o tých menej príjemných životných udalostiach sla IMG 1427sla IMG 1425dokázali hovoriť s nadhľadom a jemným humorom. Dokonca sa nám prihovorila aj triedna pani učiteľka Jolana Kunová, ktorá vďaka modernej technike popriala nám všetkým ešte veľa krásnych rokov. My jej ďakujeme za všetky cenné rady a želáme pevné zdravie. Svojím spôsobom môžeme byť šťastní, že nám život dožičil po toľkých rokoch sa takto v slušnom zdraví stretnúť, pretože spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami bolí, na pána učiteľa Kunu, Ľubku Liptákovú, Vlada Gajdoša a Milana Makaia.

Naše stretnutie sa ukončilo v skorých ranných hodinách, čas sme strávili nielen spomínaním, ale sme si aj zanôtili a aj zatancovali. Ďakujem všetkým, ktorí si našli čas a prišli, najmä tým, ktorí žijú a pracujú v zahraničí, aj tým, ktorí žijú niekoľko desiatok km po Slovensku. Ďakujem všetkým, ktorí pomohli pri organizovaní tohto stretnutia. Tým, ktorí z nejakého dôvodu nemohli prísť, ale chceli, prajem, aby im to nabudúce vyšlo. Všetci zúčastnení sme sa dohodli, že sa o päť rokov stretneme zas. Tak nech nám to vyjde.
Napísala Darina Figúrová (Frčková), 25.5.2015

 

Čítať 2287 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!