×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/skola/betliar
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/skola/betliar
piatok, 01 marec 2013 10:33

Príklad individuálneho prístupu k žiakom v ZŠ I. B. Zocha Doporučený

Napísal(a) Mgr. Alžbeta Motyčková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ŠVVP – čo znamená táto skratka? Nie, nie nejde o nič nebezpečné, ani tajné. V tejto skratke sa ukrývajú špeciálne výchovno – vzdelávacie potreby dieťaťa.
Do tejto kategórie je možné zahrnúť veľké množstvo detí, ktoré majú rôzne potreby, či už vyplývajú z ich zdravotného stavu alebo momentálnej dysfunkcie, prípadne naopak - ich nadania. Nebudem tu rozoberať všetky, nakoľko to nie je ani v skratke možné. Zameriam sa na deti so

ŠVVP, ktoré máme u nás v škole.
V Základnej škole I. B. Zocha v Revúcej, rovnako ako aj v ostatných školách na Slovensku sedia v školských laviciach aj deti so ŠVVP. Máme deti s dyslexiou, dysgrafiou, dyskalkúliou, ADHD, ale aj deti s intelektovým nadaním. Sme jedna z mála škôl, kde takéto deti majú možnosť pracovať so špeciálnym pedagógom priamo v škole v rámci vyučovacích hodín. Rozvrh školy sme upravili tak, aby s deťmi mohla pravidelne pracovať špeciálna pedagogička individuálne. Na takýchto hodinách sa pracuje podľa potrieb dieťaťa. Eliminujeme ich deficity, prípadne rozvíjame špecifické schopnosti tak, aby dieťa napredovalo. Na hodinách využívame praxou osvedčené rozvojové, korekčné a nápravné programy – či ich časti – tak, aby aj dieťa s dyslexiou, či dyskalkúliou dokázalo svoj deficit úspešne zvládnuť. V prípade nadaného dieťaťa ide o stimulovanie jeho nadania v takej miere, aby dochádzalo k pozitívnemu posunu, či konkrétnej špecifikácie tohto nadania.
Táto práca nie je ľahká, keďže na odstránenie deficitov, ktoré sa ukrývajú za poruchami učenia, je potrebná spolupráca žiaka, rodiča a špeciálny pedagóg. No aj keď sa posunieme čo i len o malé krôčiky vpred, vieme sa tešiť, lebo vieme aká ťažká a kľukatá je tá cesta, po ktorej kráčame, ak máme ŠVVP.
Mgr. Alžbeta Motyčková


{jcomments on}

 

Čítať 3019 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!