utorok, 03 december 2013 22:02

Veľké činy malých hrdinov oživili na hodinách etickej výchovy

Napísal(a) Mgr. Zuzana Kováčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra hrdinovia1aHodiny etickej výchovy v ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej opäť raz oživili príbehy, ktoré majú veľkú hĺbku a emocionálny rozmer. Hovorím o príbehoch, ktoré napísal sám život a sprostredkovali nám ich rodičia, učitelia i cudzí ľudia či kamaráti detí, ktorí sú ich hlavnými aktérmi. Po malej prestávke sa k nám do škôl opäť vrátil fantastický projekt s názvom Detský čin roka. 
Už trinásť rokov staviame našich žiakov pred zodpovednosť rozhodnúť o tom, ktoré príbehy zo života sú podľa nich tie najhrdinskejšie. V šiestich kategóriách sú zahrnuté príbehy o záchrane života, o pomoci prírode či kamarátom alebo starším ľuďom, ktorí sú mnohokrát osamotení a odkázaní na pomoc iných. V mesiacoch október a november sa s týmito príbehmi stretávame na spomínaných hodinách etickej výchovy na druhom stupni a naši žiaci ich dychtivo počúvajú. Majú tak možnosť vžívať sa do pocitov ich kamarátov – hrdinov, ale aj do pocitov ľudí, ktorým pomohli. Mnohokrát sa deťom pri počúvaní týchto dojímavých príbehov v očiach zalesknú slzy a pre nás, učiteľov, je to dobré znamenie, že celý projekt má jeden obrovský zmysel. Vedie totiž k rozvoju emocionálnej výchovy a uvedomovania si dobra 

ako etickej hodnoty.
Svoje hlasy tým naj príbehom sme už poslali, tak nám zostáva iba čakať, ktoré príbehy a činy detí získajú to najvyššie ocenenie, prijatie u nášho pána prezidenta a verejné poďakovanie za šľachetnosť a hrdinstvo. Veríme, že raz sa s takýmto činom stretneme aj v našom okolí a možno jeho hrdinom bude niektorý z našich žiakov. 

Mgr. Zuzana Kováčová

{jcomments on}

 

 

Čítať 1931 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:02

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!