streda, 05 február 2014 21:59

Zochovci v duchu Jana Amosa Komenského - Škola hrou

Napísal(a) J.K.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra DSC 0393aŠkola hrou je výraz, ktorý poznajú učitelia a žiaci ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej. Stará pravda, že dieťa si zapamätá to čo vidí, počuje, cíti, ochutná a prejde jeho rukami, platí aj v dnešnej dobe. V duchu tejto teórie si učitelia už desiaty rok pripravujú pre žiakov tejto školy projektový týždeň. Je pre všetkých žiakov. 
Prváci sa zamerali na svoje zdravie. Pobyt na čerstvom vzduchu, zdravá výživa, hygiena, ale aj vysedávanie pri počítači, či konzumovanie sladkostí – to všetko prebrali, výtvarne znázornili a doplnili básňami. Druháci sa popasovali s príbuzenskými vzťahmi a rodinným životom. Zo svojich projektov urobili zaujímavú nástenku. Žiaci tretieho ročníka si rozšírili vedomosti o našom meste Revúca, zahrali sa na architektov a ich nápady ako skrášliť naše mesto môžu inšpirovať aj dospelých a kompetentných. Štvrtáci s veľkým záujmom a chuťou prebádali Banskobystrický kraj. Objavovali hrady, zámky, jaskyne a ďalšie turistické atrakcie. Informácie vyhľadávali na počítačoch, ale aj v literatúre. Svoju počítačovú zdatnosť dokázali pri spracovaní údajov, ktoré prezentovali pred svojimi mladšími spolužiakmi. Nezabudli ani na špeciálne kulinárske dobroty nášho kraja.

ra DSC 0360ra DSC 0393ra DSC 0288ra DSC 0408ra DSC 0430
Piataci začali veľmi ťažkú a náročnú objaviteľskú prácu. Spolu s Krištofom Kolombom, Vascom da Gama, Amerigom Vespucci a inými objaviteľmi sa po ich stopách vybrali objavovať svet pre Európu. Šiestaci si z objavných ciest priviezli plodiny, ktoré Európa nepoznala do 15. storočia. Spoznali ich použitie, ochutnali ich chuť, dozvedeli sa, kto ich do Európy doviezol. Na tieto vedomosti nadviazali siedmaci, ktorí zisťovali ako veľké fyzikálne objavy Európanov, ale aj Američanov, Ázijčanov ovplyvnili ďalší vývoj kultúry na svete. Ôsmaci si „posvietili“ na to, čo je pre ľudí najcennejšie – na vodu. Nielen že zistili, kde sú zdroje minerálnych vôd, ale aj sami navrhli ako by sme mohli zužitkovať odpadovú vodu čo najefektívnejšie. A verte, ich návrhy boli naozaj originálne. Najstarší – deviataci si vyskúšali prácu v cestovných kanceláriách. Keďže v našej škole sa vyučuje anglický, nemecký a ruský jazyk, cestovné kancelárie predstavovali štáty, ktorých reč sa žiaci učia. Okrem zaujímavostí na propagačných nástenkách si pripravili aj prezentáciu charakteristických potravín pre daný štát. Žiaci celej školy, ale aj učitelia si pochutnali na ruskej zmrzline, nemeckej šunke, slovenských plackách alebo anglických hamburgeroch. Pravdaže, bolo tam toho oveľa viacej.
Projektový týždeň splnil svoj cieľ. Žiaci sa hrali, zabávali a hlavne učili. Netradične, ale účelne. A to je charakteristické pre našu školu.
J.K.

 

Čítať 2019 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!