piatok, 16 september 2016 11:54

Učiaca sa škola v Roku čitateľskej gramotnosti

Napísal(a) Mgr. Alica Kočišová, Mgr. Jaroslava Koňuchová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Na ceste za poznaním v dobe zaplavenej novými poznatkami a informáciami je dôležité, ako si s nimi žiak dokáže poradiť a využiť ich. Škola má pomôcť žiakovi, aby bol na to pripravený, preto je dôležité, v akej kvalite sa u žiaka rozvíja schopnosť pracovať s textom a spracovať informácie z textu. Prostredníctvom tejto schopnosti

sa žiak učí novým vedomostiam pri riešení rôznych úloh a problémových situácií. Zručnosť čítať má pre žiakov veľmi dôležité postavenie vo všetkých predmetoch. Samotná zručnosť čítať nestačí, podstatné musí byť, aby žiak text vnímal a rozumel mu.

Školský rok 2016/2017 je Rokom čitateľskej gramotnosti. V Základnej škole Ivana Branislava Zocha v Revúcej sa 8.9.2016 uskutočnil prvý projektový deň pod názvom Učiaca sa škola, zameraný na rozvoj čitateľskej gramotnosti. Cieľom dňa na 1. stupni bolo dosiahnuť, aby sme u žiakov rozvíjali základnú čitateľskú gramotnosť. Ide o schopnosť žiaka čítať a porozumieť významu prečítaného textu, riešiť úlohy vyplývajúce z textu, vedieť správne spájať vedomosti aj z iných predmetov a úspešne vyriešiť úlohy.

Žiaci na druhom stupni si v tento deň pomocou testu overili svoje čitateľské zručnosti. V ďalšej časti dňa z kníh zo školskej knižnice si preverili pochopenie a reprodukciu základných informácií z textu. Pri hodnotení aktivít si žiaci uvedomili, že čitateľská zručnosť nie je len záležitosťou slovenského jazyka, ale je súčasťou celého života. Máme čo robiť, aby sme sa naučili čítať s porozumením. Prvé úlohy už majú žiaci úspešne za sebou, no čakajú ich ďalšie úlohy a dobrodružstvá za poznaním a bádaním po nových vedomostiach.
Mgr. Alica Kočišová, Mgr. Jaroslava Koňuchová

 

Čítať 1526 krát Naposledy zmenené pondelok, 19 september 2016 11:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!