streda, 21 september 2016 11:04

Cvičením v prírode pripomenuli si Svetový deň prvej pomoci

Napísal(a) Mgr. Iveta Špaldová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 9. 9. 2016 sa za krásneho slnečného počasia uskutočnilo na DDI v Revúcej cvičenie v prírode, ktorým sme si pripomenuli Svetový deň prvej pomoci. Iniciátorom Svetového dňa prvej pomoci už od roku 2003 je Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Riadili sme sa vopred vypracovaným

programom, ktorého súčasťou boli nasledovné úlohy: resuscitácia, prvá pomoc pri úrazoch, prenos zraneného, zdravotnícky test, test z dopravnej výchovy a posledná časť cvičenia bola venovaná pohybu a pobytu v prírode. Naším zámerom bolo poskytnúť rady a návody ako ošetriť najčastejšie poranenia, ako reagovať v situáciách ohrozujúcich život a zdravie človeka, pripomenúť prácu ľudí,  ktorí zohrávajú dôležitú úlohu pri poskytovaní prvej pomoci.

Aktivity neobišli ani našich najmenších žiakov, ktorí si mohli vyskúšať resuscitáciu, ktorá sa im pravdaže veľmi páčila na figuríne Little Anne. U detí sú najčastejšie úrazy hlavy, končatín, pomliaždenia, drobné poranenia, otrasy mozgu a otravy, a práve na tieto sme sa zamerali aj my v praktickej časti cvičenia.
Aj napriek nie veľmi prívetivému správaniu a odmietnutiu plného využívania priestorov zo strany zamestnanca DDI sa nám napokon podarilo splniť náš vytýčený celodenný cieľ. Škoda, že naši žiaci museli byť svedkami takéhoto postoja. Ale život prináša aj takéto situácie, ktoré sa len ťažko vysvetľujú deťom, pretože my dospelí by sme mali byť pre nich vzorom.

Schopnosť naučiť sa tie najnutnejšie zásady prvej pomoci má každý z nás, bez ohľadu na vek, pohlavie či vzdelanie. Preto v našej škole pripravujeme deti už od útleho veku zvládať zásady prvej pomoci. Získané vedomosti v oblasti prvej pomoci môžu pomôcť Vám, Vašim blízkym, priateľom, ale aj náhodnému človeku v núdzi, pretože ošetrenie môže zachrániť to najcennejšie, čo máme – život. Naučme naše deti poskytnúť prvú pomoc, pretože akákoľvek pomoc je lepšia, ako žiadna...

Mgr. Iveta Špaldová

 

Čítať 1619 krát Naposledy zmenené streda, 21 september 2016 11:19

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!