štvrtok, 17 november 2016 22:55

Laureátkou ocenenia Biela vrana 2016 aj pani Monika Podolinská z Muránskej Dlhej Lúky

Napísal(a) Mg od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Monika Podolinská, ocenená učiteľka, Muránska Dlhá Lúka Monika Podolinská, ocenená učiteľka, Muránska Dlhá Lúka Internet

Každý večer si sadám pred televíznu obrazovku v nádeji, že natrafím na odvysielanie niečoho zaujímavého, čo ma, najmä ak to bude z môjho Gemera, povznesie a utvrdí ma v tom, že aj v tomto regióne žijú zaujímaví ľudia. Aj tentoraz sa tak stalo. Jedna nemenovaná slovenská televízna stanica uviedla vo svojom večernom

spravodajskom bloku informáciu, že v Bratislave 17. novembra 2016 v Divadle POH udelili štyrom osobám Bielu vranu, ako ocenenie spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Hlásateľ oznámil, že tentoraz udelila Aliancia Fair-play a VIA IURIS blogerovi Jánovi Benčíkovi, somálskej utečenke Khadre Abdile, pracovníčke Slovenskej katolíckej charity Emílii Trepáčovej a učiteľke Monike Podolinskej.

Spozornel som, keď som zaregistroval meno učiteľky Moniky Podolinskej. Hneď som si spomenul, že je to tá istá pani Podolinská, ktorá sa prezentuje písaním príspevkov o deťoch zo svojho prostredia aj na webovej stránke Maj Gemer. Predstavuje nám v nich aktivity rómskych detí, ktoré navštevujú základnú školu a žijú v osade Rúbanka v Muránskej Dlhej Lúke. Tam pre takéto deti postavili vlani montovanú základnú školu, ktorú navštevujú práve deti z Rúbanky. A veľmi sa to oplatilo. Tak deťom, ako aj rodičom i učiteľom.

Aj takto sa dozvedám, že Aliancia Fair-play a Via Iuris, ktoré stoja za ocenením, že učitelia tejto školy pracujú s deťmi na báze individuálneho prístupu a dosahujú s nimi veľmi dobré výsledky. Nakoniec sa nie zbytočne vyjadrujú, že: „Vyhrali rôzne hudobné a výtvarné súťaže, nahrali CD s detskými piesňami, tri roky obhajujú titul Škola priateľská k deťom. Pre deti organizujú výlety, vďaka škole navštevujú žiaci aj letné tábory Black&White – žime spolu!, ktorých sa zúčastňujú rómske a nerómske deti. Škola nemá špeciálne triedy, žiaci so špeciálnymi potrebami sú integrované do vyučovacieho procesu.

Rád sa dozvedám, že pani Podolinskej sa svojou prácou podarilo nakloniť si aj rodičov detí v osade a na rôznych projektoch s nimi aktívne pracuje. Nakoniec si to všimla aj istá redakcia slovenského denníka a priniesla z Muránskej Dlhej Lúky zaujímavú reportáž.
Niet pochýb o tom, že pani učiteľka Monika Podolinská získala právom ocenenie za vytrvalú a oddanú pomoc zraniteľným rómskym deťom napriek nepriazni spoločnosti i časti komunity.

Pani Podolinská, gratulujeme Vám za udelenie spomínanej ceny. Verím, že z nej majú radosť nielen vaše kolegyne v Muránskej Dlhej Lúke, ale i vaše rómske deti a ich rodičia z Rúbanky.

(MG od)

 

 

Čítať 2870 krát Naposledy zmenené nedeľa, 20 november 2016 10:43

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!