utorok, 09 máj 2017 11:29

"Zocháči" z Revúcej prví v celoslovenskej súťaži finančnej gramotnosti

Napísal(a) Mgr. Andrea Tokárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Finančnej gramotnosti prikladajú v ZŠ I. B. Zocha v Revúcej významné miesto. Veď o niekoľko rokov bude každý jeden žiak sám zodpovedný za svoje financie. Takýto význam pripisuje finančnej gramotnosti aj Slovenská banková asociácia (SBA), ktorá sa svojimi aktivitami snaží pôsobiť na výchovu mladých ľudí už od ich školského veku. Spoločnosť JA Slovensko, ktorá pod záštitou SBA zastrešuje starostlivosť o finančné a podnikateľské vzdelávanie žiakov na slovenských základných a stredných školách,

každoročne vyhlasuje súťaž Bankomat nápadov, pričom každý rok určí nosnú tému súťaže. Tohto roku to bola téma Pomoc na nezaplatenie.

ra dvaja 1Tejto témy sa ujali aj dvaja ôsmaci zo ZŠ I. B. Zocha – Ema Kapustová a Tomáš Bobka, ktorí spracovali projekt Veľkonočnej burzy. Jej myšlienkou bolo pomôcť spolužiakom zo sociálne znevýhodneného prostredia, pričom ich ale chceli zároveň aj motivovať k tvorivej činnosti. Spolužiakov vyzvali, aby vyrobili veľkonočné dekorácie, ktoré potom mohli predať na Veľkonočnej burze za vlastnú školskú menu – Zocháče. Za utŕžené Zocháče si potom v Zmenárni mohli nakúpiť rôzne školské pomôcky (zošity, farbičky, pravítka, uhlomery apod.), ktoré získali od vedenia školy, či vyzbierali v zbierke od spolužiakov, ktorí majú takýchto pomôcok doma nadbytok.

Zaslaný projekt porotu oslovil a posunul tak tím školy do finále, do ktorého sa z viac ako 50 tímov z celého Slovenska prebojovalo 6 tímov. 3. mája ho boli Zocháči obhajovať pred odbornou porotou v Bratislave, kde sa finále konalo. V porote sedeli zástupcovia Slovenskej bankovej asociácie, Tatrabanky aj Prvej stavebnej sporiteľne. Porotcovia ocenili, že projekt Zocháčov nebol napísaný len na papieri, ale bol aj zrealizovaný. Tiež vyzdvihli jeho prepojenie s finančnou gramotnosťou – Ema a Tomáš totiž rozhodovali, aké nominálne hodnoty bankoviek vyrobia, koľko peňazí dajú do obehu, ako ocenia výrobky prihlásené do Veľkonočnej burzy. To všetko zvládli na jednotku vďaka predmetu Praktické financie, ktorý sa v našej škole vyučuje. O prezentácii Zocháčov sa s obdivom vyjadrovali aj súperiace tímy, a tak nebolo veľkým prekvapením, keď Ema a Tomáš boli vyhlásení za víťazný tím celej súťaže. Veríme, že úspešná premiérová účasť v tejto súťaži bude motivovať aj mladších spolužiakov.
Mgr. Andrea Tokárová

 

 

Čítať 1494 krát Naposledy zmenené utorok, 09 máj 2017 12:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!