pondelok, 11 september 2017 11:51

Deň finančnej gramotnosti v ZŠ Ivana Branislava Zocha

Napísal(a) Mgr. Andrea Tokárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Súčasný trh je plný rôznorodých ponúk, akcií, zliav. Rozmach finančných služieb so sebou prináša i riziko straty financií, pokiaľ človek službám nerozumie, či ich nevie reálne zhodnotiť. Tieto skutočnosti viedli pedagógov ZŠ I. B. Zocha v Revúcej k rozhodnutiu venovať finančnej gramotnosti v škole zvýšenú pozornosť. Škola bola z jednou prvých základných škôl na Slovensku, kde sa predmet Finančná gramotnosť začal vyučovať ako samostatný predmet. Žiaci školy majú možnosť získať certifikát finančnej gramotnosti v celoslovenskom programe Viac ako peniaze.

Pri príležitosti Dňa finančnej gramotnosti, ktorý si na Slovensku pripomíname 8. septembra, žiaci druhého stupňa plnili najmä praktické aktivity. Mali rozhodnúť o výhodnosti ponúkaných taríf plynu v konkrétnych prípadoch, akciových ponúk v obchodoch, rozhodnúť o výhodnej kúpe športovej výbavy. To všetko však až po absolvovaní testu, v ktorom sa stretli s otázkami z oblasti finančnej a spotrebiteľskej gramotnosti.

V aktivitách sa darilo najmä žiakom deviateho ročníka, ktorí ukázali, že vedia správne použiť už nadobudnuté vedomosti a zručnosti z predmetu Praktické financie v situáciách bežného života. Medzi najstaršími úspešnými družstvami sa ako vzácny kameň zaligotala skupina šiestakov, ktorí svojimi vedomosťami a zručnosťami príjemne prekvapili.

Víťazné skupiny boli ocenené cenami, ktoré venovala riaditeľka pobočky VÚB v Rimavskej Sobote, Ing. Eva Hicárová, „dvorná konzultantka“ školy v programe Viac ako peniaze. 
Aktivity žiakov zaujali, ukázali im situácie, ktoré budú sami o pár rokov riešiť ako spotrebitelia a ľudia spravujúci vlastné financie. Výsledky testov a aktivít jednoznačne potvrdili význam výučby finančnej gramotnosti ako samostatného predmetu.
Mgr. Andrea Tokárová

 

 

Čítať 6776 krát Naposledy zmenené utorok, 19 september 2017 22:54

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!