streda, 16 máj 2018 13:39

Regionálna súťaž Mladý odborník Gemera s víťazným polohovacím robotickým ramenom Doporučený

Napísal(a) Mgr. Peter Cikray
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Regionálnu súťaž študentských prác žiakov stredných odborných škôl pod názvom „Mladý odborník Gemera“ zorganizovali dňa 10.05.2018 v hoteli Hrádok Slovenské magnezitové závody, a. s. Jelšava v spolupráci so Strednou odbornou školou v Revúcej a Strednou odbornou školou technickou v Rožňave. Súťaže sa zúčastnilo 16 talentovaných žiakov stredných odborných škôl z Revúcej a Rožňavy. Žiaci súťažili v kategóriách podľa svojich študijných odborov: 2697 K Mechanik elektrotechnik, 2675 M Elektrotechnik, 2413 K Mechanik strojov a zariadení. V odbore 2697 K Mechanik elektrotechnik zo SOŠT v Rožňave sa víťazným projektom stalo polohovacie robotické rameno s využitím kamery (delta arm), na druhom mieste programovateľné robotické rameno. Tretí skončil 

rovnako zaujímavý projekt laserovej vypaľovačky. Porotu však zaujali aj projekty ako elektromagnetická puška či ovládanie elektrospotrebičov mobilnou aplikáciou. V odbore Elektrotechnik 2675 M zo SOŠ v Revúcej sa žiaci prezentovali hlavne drobnými prácami, ktoré dokázali zostrojiť počas jedného dňa. Na prvom mieste skončil digitálny teplomer pred dvojmiestnym procesorovým časovačom so signalizáciou a digitálnym teplomerom so signalizáciou. Zaujali tiež digitálne hodiny s budíkom. V spoločnom odbore 2413 K Mechanik strojov a zariadení bola konkurencia veľmi veľká a odborná hodnotiaca komisia to mala pri vyberaní víťaza ťažké. Najviac bodoval pracovný stôl, zverák, či zariadenie na ohýbanie štvorhranu, zaujali však aj držiak na rezanie dreva či stolný gril. V tomto odbore sa na prvom mieste umiestnil žiak SOŠ z Revúcej, druhé a tretie miesto obsadili žiaci SOŠT z Rožňavy. Víťazi súťaže boli veľmi spokojní, nakoľko si odniesli zaujímavé ceny: plastová športová kamera, selfie set, plastová záložná batéria v obale, batoh či taška na notebook.

Na súťaž sa prišlo pozrieť aj 76 žiakov základných škôl z okolia Revúcej a Rožňavy, nakoľko sa snažíme o zvýšenie záujmu žiakov o štúdium na odboroch technického smeru za účelom zabezpečenia mladých odborníkov pre potreby SMZ po roku 2023. Každý žiak základnej školy pri vstupe obdržal lístok do tomboly, ktorej zlosovanie sa konalo po vyhodnotení výsledkov (v tombole boli 3 ceny). Žiaci ZŠ z okolia Rožňavy po ukončení súťaže absolvovali i exkurziu v SMZ, a. s. Jelšava.

Mgr. Peter Cikray
vedúci oddelenia vzdelávania

 

 

Čítať 1806 krát Naposledy zmenené štvrtok, 17 máj 2018 10:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!