štvrtok, 12 máj 2016 14:14

Pochutnajte si na netradičnom menu v jednodňovej reštaurácii

Napísal(a) Ing. Mirka Vargová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Ako čo najpríjemnejšie ukázať nezastupiteľný prínos včiel? No predsa cez jedlo! Včelí kRaj vás pozýva do svojej jednodňovej reštaurácie. Príďte ochutnať pestré, chutné a zdravé jedlo, ktoré vzniklo vďaka včelám, aj také, na vznik ktorého neboli potrebné. Netradičná jednodňová reštaurácia v réžii občianskeho združenia kRaj otvára svoje brány v blízkosti Kokavy nad Rimavicou,

v miestnej časti Liešnica. Výnimočné jedlo na výnimočnom mieste vám naservírujú včelári a dobrovoľníci Miestnej akčnej skupiny MALOHONT. Ale pozor! Ochutnať ho budete môcť len počas jedného dňa, a to v sobotu 21. mája 2016 od 12:00 hod., kedy sa vzdelávacia včelnica Včelí kRaj zapája do celosvetového podujatia Restaurant Day. Okrem jedla sa budete môcť zoznámiť aj so včelami, nahliadnuť do úľa a zistiť ako vzniká med a ako sa získava. Aby sa jedlo ušlo každému, rezervujte si miesto vopred na: https://kraj.sk/obed/ alebo telefonicky 0948 343 289.
Restaurant Day naberá na Slovensku, vďaka darcovskej platforme DobraKrajina.sk, nový rozmer. Štrnásť neziskových organizácií z celého Slovenska, ktoré hľadajú podporovateľov práve na tomto portáli, si otvoria svoje jednodňové reštaurácie a bistrá. Rovnako tomu bude aj vo vzdelávacej včelnici Včelí kRaj, kde budú môcť návštevníci doslova nazrieť do kuchyne združenia, skamarátiť sa s jej členmi a v neposlednom rade prispieť na ich aktivity dobrovoľným príspevkom. A to všetko pri výnimočnom jedle. Menu je zostavené vskutku netradične. Návštevníci budú môcť porovnať, ako chutí jedlo zo surovín, ktoré opelili včely či iné opeľovače i také, ktoré vzniklo bez ich pomoci. Prvé menu, ktoré bude určite lákavejšie, pestrejšie a chutnejšie, to druhé sa bude skladať iba z plodín opelených vetrom, prípadne samoopelených.

kkv ilustracne foto 1včelie menu:kkv ilustracne foto 2

prípitok:
medovina
predjedlo:
domáci jogurt s medom a peľom a medovou sušienkou
hlavné jedlo:
grilovaný encián s medom a orechmi
cviklovo-mrkvový šalát a medovo-horčicovým dresingom
dezert:
medovo-levanduľový koláčik
nápoj:
medovo-citrónová limonáda, ľadový čaj s medom

menu bez včiel:

predjedlo:
ovsené vločky s orechmi
hlavné jedlo:
varená pšenica s ražou
nápoj:
pramenistá voda

Aj týmto netradičným menu chcú vo vzdelávacej včelnici poukázať na to, že to hlavné, čo nám včely poskytujú je opeľovanie. Med je len sladká a zdravá bodka, ktorá na to bude upozorňovať vo „včeľom menu". 

„Chceme, aby si ľudia uvedomovali nezastupiteľný význam včiel pre krajinu aj náš jedálny lístok. Najjednoduchšie a najjasnejšie na to poukážeme práve cez jedlo. Ako sa hovorí, sýty hladnému neverí alebo trochu pozmenený výrok klasika vraví, že až keď máme plné bruchá, môžeme vnímať prírodu,“ hovorí Dávid Turčáni, riaditeľ občianskeho združenia kRaj.
Prvotným cieľom Restaurant Day nie je zarobiť. Jednodňová reštaurácia funguje na báze dobrovoľného príspevku - zaplať, koľko chceš. Návštevníci budú môcť ochutnať pripravené špeciality a zároveň podporiť aktivity občianskeho združenia kRaj, ktoré výťažok z dobrovoľných príspevkov použije na stavbu vzdelávacieho centra. Ďalšie jednodňové reštaurácie sa otvoria v Bratislave, Prešove, Trenčíne, Malackách a vo Vinodole.
Restaurant Day vznikol vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa koná v 60 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií po celom svete. Jednodňovú reštauráciu si môže otvoriť každý, kto má chuť. Stačí si vybrať originálne miesto a chcieť sa pochváliť chutným jedlom.
Darcovský portál DobraKrajina.sk spravuje Nadácia Pontis od roku 2009 s cieľom rozvíjať individuálne darcovstvo. Každý rok dáva bezplatnú možnosť využívať portál približne 60 neziskovým organizáciám z celého Slovenska, pričom tento rok patrí medzi ne aj občianske združenie kRaj, ktoré prevádzkuje vzdelávaciu včelnicu Včelí kRaj.
(Zdroj: Nadácia Pontis a Včelí kRaj)

Ing. Mirka Vargová

 

 

Čítať 2912 krát Naposledy zmenené štvrtok, 12 máj 2016 15:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!