pondelok, 22 máj 2017 21:21

Za históriou Gemera s krúžkom mladých hasičov Plameň z Jelšavy

Napísal(a) Gabriela Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Uvedomujúc si humánny odkaz dobrovoľného hasičstva na Slovensku sú dobrovoľní hasiči pripravení poskytnúť dobrovoľnú pomoc širokej verejnosti v nešťastí, núdzi a ohrození života, zdravia a majetku pred požiarmi, živelnými pohromami a inými mimoriadnymi udalosťami. Jedným z cieľov dobrovoľných hasičov je výchova obyvateľstva k ochrane pred požiarmi, osobitne vo vzťahu k deťom a mládeži. 

Dobrovoľní hasiči z Jelšavy vychovávajú svojich nástupcov a venujú sa im v krúžku mladých hasičov PLAMEŇ od 8 do 16 rokov a dorastencom. Krúžok mladých hasičov funguje aj vďaka školským poukazom.
V nedeľu 21. mája sa 20 detí a dorastencov a šiesti dospelí vybrali za históriou Gemera. Prvá zastávka bola v Zádielskej tiesňave, ktorá sa nachádza vo východnej časti Slovenského krasu hneď za malebnou a turistickou obcou Zádiel. Vytvoril ju Chotárny potok nazývaný aj Blatnica v mohutných vápencových vrstvách. Tento potok tu vytvára malé vodopády a kaskády. Z kamenných útvarov v kaňone zaujme svojím tvarom hlavne 105 metrov vysoká Cukrová homoľa, ktorá bola vymodelovaná erozívnou činnosťou vody. Cukrová homoľa je najvyšší vežovitý skalný útvar na Slovensku. Po dvojhodinovej prechádzke sme sa zo Zádielskej tiesňavy presunuli do kaštieľa Betliar.
Kaštieľ Betliar sa začal stavať v 17. storočí a do roku 1945 ho vlastnil rod Andrássyovcov. Okrem krásnych priestorov kaštieľa sme si prezreli časť z cca 80 ha záhrady s bohatou flórou a faunou.
Pre všetkých to bol príjemne strávený letný deň plný histórie. Tento krásny výlet sme mohli absolvovať vďaka Mestu Jelšava a ZŠ s MŠ v Jelšave.
Gabriela Jakubecová

 

 

Čítať 2185 krát Naposledy zmenené streda, 24 máj 2017 09:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!