štvrtok, 14 júl 2016 18:20

Medzi najlepšie pôrodnice na Slovensku za rok 2015 patria aj tri pôrodnice Sveta zdravia: Rožňava, Humenné a Vranov nad Topľou

Napísal(a) Tomáš Kráľ
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Health Policy Institute v spolupráci s portálom rodinka.sk vyhodnotil najlepšie pôrodnice na Slovensku za rok 2015. V piatom ročníku projektu sa hodnotila kvalita pôrodníc podľa úrovne neonatologickej starostlivosti pri pôrodnici. Bola tak zohľadnená odlišná náročnosť zdravotnej starostlivosti poskytovanej v príslušných zdravotníckych zariadeniach. Medzi najlepšími zabodovali aj tri pôrodnice Sveta zdravia:

Rožňava, Humenné a Vranov nad Topľou. Všetky tri sa v celoslovenskom hodnotení zhodne umiestnili na druhom mieste vo svojej kategórii podľa úrovne neonatologickej zdravotnej starostlivosti. Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v rožňavskej nemocnici navyše obsadilo prvé miesto podľa expertného hodnotenia. V online hlasovaní medzi mamičkami zase zvíťazilo gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v humenskej nemocnice.
„Výsledky tohto hodnotenia sú pre celú sieť Svet zdravia dôležitou spätnou väzbou na novú orientáciu našich pôrodníc na potreby budúcich mamičiek. Pre zvýšenie komfortu postupne zavádzame unikátny koncept pôrodných izieb hotelového štandardu. Po Humennom prichádzajú na rad pôrodnice v Rožňave, Trebišove, neskôr v Michalovciach a v Žiari nad Hronom. V rámci bezpečnosti novorodencov sme veľmi dôslední v tesnej spolupráci s neonatologickými oddeleniami. V oblasti samotného prístupu sme zase predstavili individuálny pôrodný plán, ktorý nám pomáha lepšie reagovať na predstavy našich klientok. Viac informácií je možné nájsť na novom portáli www.mojaporodnica.sk,“ upresnil MUDr. Ondrej Balco, hlavný lekár siete nemocníc Svet zdravia pre oblasť gynekológie a pôrodníctva.
V roku 2015 fungovalo na Slovensku 54 pôrodníc, v ktorých sa narodilo 55 139 detí. Je to priemerne 1 021 pôrodov na jednu pôrodnicu.

Celkové hodnotenie pozostávalo z troch častí:
1. Expertné hodnotenie
2. Hodnotenie služieb
3. Hodnotenie mamičiek

Expertné hodnotenie odborných parametrov kvality pôrodníc bolo vypracované v spolupráci so Slovenskou gynekologicko-pôrodníckou spoločnosťou SLS.

„Obidve umiestnenia sú pre nás vyznamenaním, ktoré prijímame s veľkou pokorou. Intenzívne pracujeme na rozvoji rožňavskej pôrodnice, ktorá v závere tohto roka prejde veľkou rekonštrukciou. Jej výsledkom bude sieťový štandard pôrodnice novej generácie so samostatnými pôrodnými izbami a s vynovenými priestormi oddelenia šestonedelia. Plánované ukončenie je koncom marca 2017,“ vysvetlil MUDr. Igor Seres, primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia nemocnice Svet zdravia Rožňava.

„Koncept pôrodnice novej generácie so samostatnými pôrodnými izbami bol ako prvý zrealizovaný práve v humenskej nemocnici. Zverejnené výsledky potvrdili správnosť tohto rozhodnutia. Som veľmi rád, že novú úroveň našich služieb ocenili predovšetkým mamičky. I naďalej pracujeme na postupnom zlepšovaní. Na jar tohto roka sme zrekonštruovali gynekologickú ambulanciu, obstarali nový ultrazvuk a pre mamičky zaviedli individuálny pôrodný plán,“ zdôraznil MUDr. Rastislav Buhaj, primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia nemocnice Svet zdravia Humenné.

„Naša pôrodnica už v minulosti obsadila v tomto hodnotení výborné výsledky. Druhé miesto v celoslovenskom meradle si úprimne vážime a predstavuje pre nás ďalšiu motiváciu zlepšovať starostlivosť o mamičky a ich novorodencov. Na jar tohto roka sme napríklad zaviedli individuálny pôrodný plán, vďaka ktorému vieme lepšie reagovať na osobné preferencie budúcich mamičiek,“ doplnil MUDr. Vladimír Spišák, primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia nemocnice Svet zdravia Vranov nad Topľou.

 

Čítať 3345 krát Naposledy zmenené piatok, 15 júl 2016 10:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!