štvrtok, 25 apríl 2019 11:16

Príklady o tom, ako Nadácia Orange opäť spája ľudí v komunitách pre lepší svet Doporučený

Napísal(a) B. Oberučová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nadácia Orange už 20 rokov spája ľudí prostredníctvom svojich programov a aktivít pre lepší svet. Vďaka podpore aktívnych ľudí, skupín i organizácií prispieva k pozitívnej zmene spoločnosti a mení Slovensko na lepšie miesto pre život. Komunitný rozvoj a dobrovoľníctvo je hlavnou témou jedného z jej grantových programov - Spojme sa pre dobrú vec. Ten dáva príležitosť neformálnym skupinám občanov a mimovládnym organizáciám realizovať aktivity na zvyšovanie kvality života v ich komunite. Nadácia vyhlasuje už jeho 15. ročník.
Orangeu ako operátorovi, ktorý už roky rozmýšľa spoločensky zodpovedne aj v rámci aktivít prepojených s biznisom, záleží na budúcnosti našej krajiny. Chápe, že vzdelaní, aktívni a ohľaduplní ľudia posúvajú našu spoločnosť a nás všetkých vpred.

Preto podporuje inovatívne vzdelávanie, inšpiratívne nápady, rozvoj komunít a pomáha ľuďom v núdzi. Prostredníctvom svojej Nadácie to robí už 20 rokov. Vďaka programu Spojme sa pre dobrú vec reaguje práve na oblasť komunitného rozvoja a ponúka prostriedky na to, aby si ľudia v komunitách svojpomocne zlepšili prostredie, v ktorom žijú, aby dávali miestam nový zmysel, rozvíjali a utužovali vzťahy v komunitách, a tak aj v celej spoločnosti. „Veríme, že budovanie zdravých a dobrých vzťahov v komunitách je najlepším nástrojom postupnej zmeny v atmosfére celej spoločnosti. Preto chceme motivovať aktívnych ľudí, začínajúce ale aj fungujúce neformálne skupiny a mimovládne organizácie k angažovanosti – prioritne v rámci svojej komunity, k dobrovoľníctvu, k zdieľaniu záujmu o dianie v komunite, k aktivitám vedúcich k súdržnosti ľudí, k nachádzaniu spoločných riešení na miestne či celospoločenské problémy, k posilňovaniu spolupráce a partnerstiev medzi lokálnymi subjektmi,“ objasňuje ciele grantového programu Spojme sa pre dobrú vec Milica Danková, manažérka Nadácie Orange.

V minulom roku bolo v rámci programu vybudovaných, obnovených a skvalitnených množstvo verejných priestranstiev po celom Slovensku. Za jednotlivými projektami pritom stoja nielen neziskové organizácie, ale často práve skupiny aktívnych občanov, ktorým záleží na kvalite ich okolia a zlepšení možností trávenia voľného času všetkých ľudí v komunite.

Príkladom je skupina aktívnych občanov pod vedením Emílie Bučkovej z obce Hrašovík, ktorí sa spojili pre dobrú vec a s podporou Nadácie Orange vznikla pod lesom nová vyhliadková vežička a oddychová zóna. „Pri nedeľných prechádzkach sme sa náhodne stretávali s obyvateľmi i okoloidúcimi na mieste, kde práve teraz stojí vyhliadková vežička. Vždy sme prehodili zopár slov a starší spomínali, ako kedysi obrábali okolité polia. Preto sme sa rozhodli vybudovať také miesto, kde sa ľudia zastavia, pozhovárajú, niečo nové dozvedia a spoznajú okolie našej obce,“ hovorí o projekte Vyhliadka na kline Emília Bučková. Stačilo pritom vyplniť elektronickú prihlášku priamo na webovej stránke grantu. „Získali sme finančný príspevok, oslovili sme známych i podnikateľov a každý pomohol ako vedel. Projekt sme realizovali vo svojom voľnom čase. Stavali sme ako kedysi naši dedovia - používali sedliacky rozum, ruky a podarilo sa,“ opisuje vznik vyhliadky pani Bučková.

V trenčianskej zátoke pokoja podobne vzniklo nové workoutové ihrisko. Okrem cvičebných prvkov sa v zátoke vytvorili aj cykloprvky a vyčistil sa aj nový prírodný priestor pre oddych - Zelený pavilón, ktorý sa nachádza pod korunou starej košatej vŕby. „Reakcie ľudí sú dobré. Ihrisko sa využíva a okrem neho sa vytvoril v zátoke aj Zelený pavilón, ktorý chceme využívať na rôzne komunitné akcie v lete. Zatiaľ sme zaznamenali najmä pozitívne ohlasy na celý projekt,“ teší sa Elena Gogálová zo skupiny aktívnych občanov Ľudia zo zátoky, ktorí sa tiež spojili pre dobrú vec a už po druhýkrát sa im podarilo uspieť so svojím projektom v rámci výzvy grantového program Nadácie Orange.

Spojiť sa s Nadáciou Orange pre lepší svet môžete aj vy v rámci 15. ročníka grantového programu na podporu komunitného a regionálneho rozvoja, ktorý dáva príležitosť neformálnym skupinám občanov a mimovládnym organizáciám možnosť realizovať aktivity, ktoré zvyšujú kvalitu života v ich komunite. Stačí mať nápad, ako zlepšiť svoje okolie a elektronicky sa prihlásiť.

Grantový program Spojme sa pre dobrú vec je otvorený od 25. apríla a svoj projekt môžete prihlásiť do 22. mája 2019. V programe Nadácia Orange rozdelí celkovo 80 000 eur na komunitné projekty v rámci celého Slovenska. Viac informácií o grantových programoch Nadácie Orange nájdete na webovej stránke www.nadaciaorange.sk.
Barbora Oberučová

 

Čítať 2314 krát Naposledy zmenené štvrtok, 25 apríl 2019 11:27

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!