sobota, 28 september 2013 22:20

Čo za vŕšok zájdeš, iný zvyk a obyčaj nájdeš

Napísal(a) JUDr. Ján Klobušník
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Aj na Gemeri sa v malých dreveničkách so šindľovými strechami po dlhé stáročia rodili piesne, zvyky, obyčaje a obrady, ich tvorcom bol ľud. V piesňach rozmotávali klbká svojich osudov. Zvyky, obyčaje a obrady im zas spríjemňovali život, ktoré pretrvávali veky.
Veru, nebolo to inak ani na prehliadke aktivít, ktoré zorganizovala Okresná rada JDS v Rožňave dňa 27.9.2013 so začiatkom o 10.00 hod., v aule Mestského úradu v Rožňave. Predstavilo sa tam 7 kolektívov z našich ZO z okresu, ktoré ukázali čo je im vlastné, ukázali ako sa dá aj krásne aktívne starnúť pri piesňach, zvykoch a obyčajoch obcí: Čierna Lehota, Vyšná Slaná, Pača, Gočovo, Vlachovo, mesto Rožňava, Plešivec-Gemerská Hôrka. Každý kolektív seniorov (prevažovali ženy), ktorý tu vystupoval, ukázal nielen individuálne schopnosti, ale aj kolektívny vzťah k tomu svojmu koreňu, rodu, obci, zvykom, obyčajom a piesňam, s ktorými žili a doposiaľ aj žijú ľudia na Gemeri. Spolu účinkovalo 91 seniorov, kde si vedúci kolektívov v závere podujatia prevzali z rúk predsedu KR JDS v Košiciach Jána Matúška a predsedu OR JDS

v Rožňave Jána Nemčka „Pamätný list“, udelený z príležitosti okresnej prehliadky speváckych zborov seniorov v roku 2013.
Organizátori aj touto cestou chcú poďakovať všetkým účinkujúcim kolektívom za ich aktívny prístup a hodnotný umelecký prejav. Preukázali aj životaschopnosť našich Spolon tanecZO JDS v Rožňavskom okrese, za čo im vedenie OR v Rožňave ďakuje. Poďakovanie patrí aj Mestskému úradu Rožňava za vytvorené podmienky pre úspešné uskutočnenie podujatia.
Dodatok: Poďakovanie patrí aj konferencierovi podujatia JUDr. Klobušníkovi, ktorý vtipným komentárom, vtipmi o dôchodcoch a pekným slovom moderoval toto vydarené podujatie. V mene OO v Rožňave patrí aj jemu naše veľké poďakovanie, ako aj všetkým, ktorí toto podujatie pre nás pripravili. Ďakujeme.
Spracoval: JUDr. Ján Klobušník
Dodatok: Mgr. L. Fábian

Čítať 2648 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!