sobota, 14 september 2013 20:19

Hornogemerskí seniori sa prešli náučným chodníkom po stopách baníctva v Dobšinej

Napísal(a) Ladislav Fábian
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Okresná organizácia JDS v Rožňave zorganizovala pre svojich členov turistický pochod pod názvom „Po stopách baníctva v Dobšinej“. Na vynovenom námestí nás privítal primátor Dobšinej pán Karol Horník, ktorý mal záštitu nad celým podujatím. Túto vynikajúcu akciu mu pomáhali zorganizovať a zrealizovať p. Novotná, predsedníčka ZO JDS v Dobšinej spolu so svojimi členmi, p. JUDr. Balážikovovou, p. Ing. Ruppovou - konateľkou Mestských lesov a hudobnou skupinou seniorov. Chutný guláš uvaril a podával p. Kováč v priestoroch prekrásnej turistickej chaty Stará horáreň. Náučným chodníkom nás sprevádzala p. profesorka Alena Lenkeyová, od ktorej sme sa dozvedeli, že náučný chodník pozostáva z peknej prechádzky krásnym prostredím v okolí Dobšinej a z týchto informačných tabúľ:
1. Slávna banská história mesta Dobšiná
2. Gotický evanjelický kostol a Banícke združenie v Dobšinej
3. Starý ľudový dom
4. Geografické podmienky okolia Dobšinej a spôsob obživy obyvateľstva
5. Banská doprava
6. Pavol Lányi
7. Gápel a jeho medené ložiská
8. Dobšinské povesti
10.Stopy po

kutacej činnosti na Riku a Jeruzaleme. Krásne stretnutie, vynikajúca úroveň prípravy a priebehu podujatia, vynikajúci guláš a skvelí ľudia, tak zneli slová poďakovania z úst podpredsedu OOJDS p. JUDr. Klobušníka a predsedu okresnej organizácie pána Nemčka. Všetci odchádzali spokojní s tým, že takéto podujatie o rok opäť absolvujeme.
Neberme zrelý vek tak prísne – šach ešte neznamená mat. Aj vtedy keď sa zjesenieva je veľa pekných záujmov, keď ústami aj srdce spieva pre pohodu je zárukou. Čo všetko sa zračí v tvári zbrázdenej neľahkými rokmi života? Pokoj, vyrovnanosť, láskavosť, i vďaka za každý nový deň.
Text: Mgr. Ladislav Fábian
Foto: JUDr. J. Klobušník a Ing. O. Badin

 

Čítať 2003 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:20

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!