piatok, 14 október 2016 18:37

Kysak bol rozospievaný prehliadkou speváckych skupín seniorov Košického kraja

Napísal(a) Bernadeta Kažimírová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Piaty október 2016, Kultúrny dom Kysak. Začiatkom mesiaca októbra t. r. sa Kultúrny dom v obci KYSAK v okrese Košice-okolie ozýval spevom. Konala sa tu totiž pod záštitou predsedu VÚC Košického kraja pána JUDr. Zdenka Trebuľu a starostu obce Kysak Ing. Ľubomíra Krajňáka krajská prehliadka speváckych skupín seniorov.

Za VÚC naše pozvanie prijala pani PhDr. Jana Kovácsová, vedúca odboru kultúry a cestovného ruchu. Podujatie pripravila KO JDS Košice za účasti pána predsedu Jána Matúšku a ostatných členov Predsedníctva. Organizačne a moderátorsky bola akciou poverená predsedníčka OO JDS Košice-okolie. Keďže spevácka prehliadka prebiehala v Mesiaci Úcty k starším, hneď v úvode zazneli slová básnika:

”Keď roky tlačia k zemi, boľavé údy kričia - prácou sme zodrané, bolesť ti dušu preniká. Srdce, ten motor života, stále je mladé, vie ľúbiť a rokmi stále viac, deti aj vnúčatá a deti ich detí, veď rod sa rozrastá. Staroba svoje čaro má. Tešíš sa , že sa tešia iní, z radosti iných žiješ, na bolesť zabúdaš. V spomienkach na mladosť do detských čias sa vraciaš, hodnotíš dobré, aj chyby pripúšťaš, mnohé toleruješ, mnohé porovnávaš. Kým seba zvládaš, si šťastný, že tu môžeš byť, životom rodu ešte chvíľu žiť…”

Na prehliadke speváckych skupín seniorov Košického kraja sa predstavilo spolu 12 súborov. Jemné tóny upravených ľudových piesní sa vznášali nad hlavami divákov ako jesenné pohladenie padajúceho lístia v podaní domáceho ženského speváckeho súboru KYSAČANKA hneď na začiatku podujatia. Naše pozvanie prijala aj zahraničná slovenská spevácka skupina HORENKA, ktorá bola založená pred 25 rokmi. Pochádza z Maďarska z dediny Bükkszentkereszt, ktorá leži v Bukových horách, pri meste Miskolc. Ich cieľom bolo a je zachovať si predovšetkým slovenský jazyk a kultúru starých rodičov.

Druhým hosťom, ktorý sa prezentoval na našej prehliadke speváckych skupín bol súbor SENIOR z Liptovského Mikuláša. Počas svojej dvadsať ročnej existencii vystupovali na rôznych akciách v rámci mesta, okresu, kraja. Úzko spolupracujú s Maticou slovenskou. Ďalšie spevácke folklórne skupiny HANIŠŤANKA z Hanisky, Mužská spevácka skupina PEKNÁ DOLINKA z Vlachova, SOBRANČANKY zo Sobraniec, GELNIČANKA z Gelnice, ROZMARIJA z Vinného, spevácky súbor FURČAN z Košíc, HARIHOVČAN z Harichoviec, MILHOSTOVČAN z Trebišova a spevácka skupina OLŠAVA z Ruskova to pekne na pódiu roztočili. Ich rezké, temperamentné ľudové piesne chytili za srdcia prítomných divákov, takže si s nimi veru aj zaspievali.

Malé pohostenie a občerstvenie po skončení akcie navodilo milú a krásnu atmosféru jesenného popoludnia, a tak si naši seniori schuti zaspievali, ba aj zatancovali za hudobného doprovodu primášov speváckych skupín.

Naša vďaka za sponzorstvo patrí VÚC Košického kraja a taktiež predsedovi ZO JDS v Kysaku, aj jeho tímu, ktorí sa o nás všetkých so srdečnosťou postarali.

Podujatie sa skončilo, ale tieto ľubozvučné piesne, ktoré sme si vypočuli, budú ešte dlho rezonovať v našich mysliach a srdciach.
Bernadeta Kažimírová
predsedníčka OO JDS Košice-okolie

 

Čítať 1883 krát Naposledy zmenené nedeľa, 23 október 2016 12:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!