piatok, 30 november 2018 11:50

Príjemné (motivačné) stretnutie s Jozefom Banášom Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

„Politik, diplomat, novinár a kňaz patria medzi najneslobodnejšie povolania. Vyskúšal som si z nich tri. Nikdy som nebol hrdina (kto ním už bol?), ale riadil som sa heslom: "Netreba dávať gate dolu, kým je guľka ešte ďaleko". Základným predpokladom úspechu v politike je nemať názor... A tak sa teraz teším slobode spisovateľskej. Píšem skutočne slobodne, tak, ako veci vidím a moji čitatelia mi veria. Pokiaľ čitateľ cíti, že nie si úprimný, že špekuluješ, je to tvoj spisovateľský koniec,“ vyjadril sa Jozef Banáš v rozhovore pre Literárny týždenník (9.4.2014). 

A veru, tak aj spravil. Bývalý novinár, manažér, diplomat a politik sa programovo oslobodil od všetkých kariérnych záväzkov a nasmeroval svoju budúcnosť k absolútnej slobode tvorby – od päťdesiatky je profesionálnym spisovateľom. Dnes už mladý sedemdesiatnik je autorom dvadsiatky kníh, dvoch stoviek komentárov, televíznych i divadelných scenárov a najnovšie prvého románu o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi – Prebijem sa! (Ikar, 2018).

Mestské kultúrne stredisko v Revúcej a kníhkupectvo KnihArt zorganizovali stretnutie s týmto charizmatickým otvoreným človekom. Jozef Banáš v príjemnej atmosfére s piatimi desiatkami prítomných priaznivcov jeho tvorby odpovedal na otázky o rodičoch a rodine, kysuckých kopaniciach, o vzdelaní a začiatku vzťahu k literatúre, pracovnej kariére či politike. Divákov zaujímali aj jeho zdroje inšpirácie a cesty po všetkých „kútoch sveta“, o ktorých píše vo svojich knihách. Banáš hovoril aj o náročnom systematickom úsilí, ktoré v posledných rokoch venoval štúdiu života Štefánika. Tohto Slováka považuje za jeden z najväčších pozitívnych príkladov človečenského úsilia a železnej vôle. Aj román o ňom napísal ako motivačný a motivujúci príbeh pre všetkých potenciálnych čitateľov.

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

Foto: Peter Poboček

 

 

Čítať 2268 krát Naposledy zmenené sobota, 01 december 2018 10:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!